TARRAGONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -
Un programa de salut ha aconseguit abaixar una quarta part el consum d'alcohol i drogues entre la plantilla, segons un estudi que han dut a terme diversos investigadores de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona juntament amb el personal sanitari laboral de Foment de Construccions i Contractes (FCC).
L'empresa de serveis ha implementat aquesta iniciativa en més de 1.000 treballadors de 12 centres de la delegació que comprn les províncies de Tarragona i Lleida, i que els investigadors han seguit durant cinc anys, segons l'estudi, publicat a 'BMC Public Health', ha explicat en un comunicat aquest dijous la URV.
El departament mdic d'aquesta companyia va detectar que el consum d'alcohol i drogues duplicava la mitjana catalana, per la qual cosa va decidir emprendre accions per implicar tots els estaments de l'empresa a conscienciar la plantilla i reduir la taxa d'addiccions en el lloc de treball.
El programa va consistir a promoure hbits saludables i fer un seguiment mdic de tot el personal de la delegació, a qui van conscienciar sobre els efectes del consum d'alcohol i drogues i li van preguntar en entrevistes sobre el consum de substncies.
Segons les investigadores, passat el primer any, el consum d'alcohol considerat de risc va disminuir un 4,1%, que es va mantenir durant el període de seguiment de tres anys, i finalment la taxa d'addicció va passar del 25,4% al 6,1% en cinc anys.
"S'ha demostrat que la promoció de la salut és clau per reduir la incidncia d'alcoholisme i drogues", ha afirmat una de les expertes que han liderat el projecte, Montse Gómez-Recasens, que ha assenyalat que l'empresa ha mantingut aquesta intervenció per evitar les recaigudes.
A més, l'anlisi estadística que han dut a terme en aquesta investigació ha demostrat que la reducció del consum de risc d'alcohol i drogues és fruit del programa "i no del moment econmic o de la inestabilitat laboral de cada persona a l'empresa", ha afegit.
Els investigadors també van fer proves d'orina per detectar la presncia de cnnabis i cocana i també un test d'alcohol basat en l'aire expirat per comprovar el consum recent, i a més, s'avaluava si els treballadors tenien un perfil de risc de consum d'alcohol i drogues.