Publicat 30/03/2019 12:50CET

El programa de detecció de cncer de clon a Catalunya va identificar 6.600 casos el 2018

GENERALITAT DE CATALUNYA

BARCELONA, 30 mar� (EUROPA PRESS) -

El programa de la Generalitat per detectar el cncer de clon i recte a Catalunya va identificar l'any passat 6.591 persones amb plips que poden convertir-se en malignes, la qual cosa majoritriament s'evita extirpant-los en la colonoscpia.

També es van detectar 647 cncers colorectals, el 70% dels quals tenien un estat inicial, amb més possibilitats de curació, segons un comunicat de la Generalitat, ja que aquest diumenge ser el Dia Mundial contra aquesta malaltia.

Al programa van participar 370.000 persones entre les 800.000 convidades a participar en la campanya, dirigida a persones de 50 a 69 anys, que reben una carta proposant la prova.

LA PROVA

La campanya consisteix a fer-se cada dos anys una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions tenen petites quantitats de sang que no es noten a simple vista: si es troben, es proposa una colonoscpia; si no, en dos anys el ciutad torna a rebre una carta que proposa repetir la primera prova a casa.

La Conselleria preveu acabar d'estendre el programa en tota Catalunya els propers mesos, encara que la campanya ja convida el 99,6% de la població a les quals va dirigit, i queda iniciar-la en tres rees bsiques de salut (ABS).

CNCER MÉS FREQÜENT A CATALUNYA

Aquest cncer és el més freqüent a Catalunya, sobretot des dels 50 anys: l'any passat es van diagnosticar 6.228 casos (3.634 en homes i 2.594 en dones) i van morir 2.538 persones (1.513 homes i 1.025 dones).

La supervivncia relativa als cinc anys de diagnosticar-se és del 56% en homes i del 61% en dones, i la majoria de vegades es desenvolupa a partir de plips (petites lesions dins de l'intestí) que poden convertir-se en cncer.

Té moltes probabilitats de curar-se si es detecta a temps per la majoria de vegades no produeix cap molstia fins que la malaltia est avanada: cal anar al metge si es veu sang en els excrements, canvis en els hbits intestinals més de sis setmanes, inexplicable prdua de pes o cansament, o malestar abdominal persistent.

Aquesta malaltia pot prevenir-se no fumant, menjant de manera saludable i fent activitat física.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés