Publicat 26/02/2014 14:45

Professors i sindicats reclamen a Rigau "insubmissió" per escrit a la Lomce i al TSJC

Sindicatos convocan movilizaciones en la enseñanza pública catalana
EUROPA PRESS

Convoquen una setmana de protesta del 24 al 29 de març que culminarà amb una manifestació

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea de Docents i els sindicats CCOO, Ustec-Stes i CGT han tornat a reclamar aquest dimecres a la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, un posicionament per escrit d'"insubmissió" a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), i als actes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliguen cinc centres catalans a impartir el 25% de l'ensenyament en castellà.

En roda de premsa, el coordinador de CGT del Baix Llobregat, Josep Lluís de Alcázar, ha demanat a la consellera que posi "instruccions precises en un paper de compliment obligat perquè el desplegament de la Lomce no es produeixi a Catalunya", i el mateix ha exigit respecte a les resolucions del TSJC, perquè les possibles sancions no recaiguin sobre els docents.

El portaveu de CCOO, Marc Sangüesa, ha expressat que, tot i que desobeir les resolucions no lliura de responsabilitat, sí que ajuda perquè els directors de centre es poden escudar que estan "complint ordres", i el representant de CGT ha lamentat que Rigau només es responsabilitzi dels actes en declaracions i no formalment.

Aquestes reivindicacions, a més de l'oposició a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i a les retallades --especialment, al tancament de línies i escoles públiques i a les lentes substitucions--, centraran la setmana de lluita que han convocat aquests col·lectius --a excepció d'UGT-- entre el 24 i el 29 de març, dia en el qual culminarà la protesta amb una manifestació a les 17.00 hores a la plaça Universitat de Barcelona (UB).

Des de CCOO, han destacat la importància de recuperar les substitucions el primer dia i posar fi al 85% de la jornada i el sou dels substituts com a mesura d'estalvi, la qual cosa han qualificat d'"infàmia discriminatòria", i ha afegit que crea una doble escala salarial i un deteriorament greu en els centres educatius.

En relació amb el tancament de grups i escoles públiques pel descens demogràfic i la reducció de població immigrant, Sangüesa ha criticat la "falta total de planificació" per al curs que ve, ja que cada servei territorial dóna una informació diferent.

També ha alertat que es poden tancar fins a 140 aules de P3 a Catalunya, fent una aproximació de la situació del Baix Llobregat, que és previsible que acabi amb 14 aules, i ha dit que és "indignant" el tancament de grups quan hi ha previsió de fer créixer les ràtios.

SETMANA DE LLUITA

En el manifest 'Ni Lomce, ni LEC, ni retallades', que ha llegit la portaveu d'Ustec-Stes, Ana Elvira Sánchez, demanen a Rigau la no aplicació de la Lomce i la "declaració formal d'insubmissió"; la no aplicació de la LEC i la retirada de l'imminent decret de plantilles; que no es tanqui cap centre públic; que se substitueixin les baixes de professorat al primer dia amb el 100% de salari i jornada, i que es defensi el model d'immersió lingüística.

La setmana de lluita arrencarà dilluns 24 amb assemblees de centre --que emulen l'organització dels docents de les Illes Balears-- per organitzar-se; el 25 de març hi haurà activitats i explicacions a professors i estudiants sobre la Lomce, la LEC i les retallades; el 26, es realitzaran xerrades que poden acabar en tancaments en centres; el 27 serà una jornada més festiva al carrer, i divendres 28 els professors prepararan cartells i pancartes per a la manifestació de dissabte 29.

De moment, han acordat que la protesta principal tingui forma de manifestació i no de vaga educativa, després de fer una consulta als docents catalans que ha obtingut 5.000 respostes --un 10% de Barcelona-- partidàries en un 80% de fer "mobilitzacions de caràcter social", malgrat que no es renuncia a la vaga, segons ha explicat Sangüesa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés