Actualitzat 10/09/2015 13:34

La producció científica creix un 5% a Catalunya, que llasta en transferència de coneixements

BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

La producció científica indexada i citada a revistes de prestigi d'instituts i centres d'investigació catalans va créixer un 5% a Catalunya durant l'any 2013, tot i que la transferència dels coneixements a nivell de pràctica clínica i en sentit empresarial estricte continuen sent els "clars camps de millora" del sistema.

Així ho han explicat el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), Josep Maria Argimon, a la presentació de l'Informe de la Central de Resultats en Ciències de la Salut amb dades relatives al 2013.

Argimon ha situat el sistema d'investigació català com a líder i "molt ben preparat en l'entorn europeu" per la presència d'una xarxa d'hospitals de primer nivell, instituts d'investigació punters, talent i col·laboració internacional d'entre el 35% i 60% d'articles.

De tota manera, ha ressaltat que Catalunya té àmbits de millora com el temps de posada en marxa de guies clíniques i reclutament de pacients dels assajos clínics: "[Generamos] molt coneixement, però en transferim poc".

Des del moment en què s'aprova un protocol fins al reclutament del primer pacient a Catalunya passen 295 dies, mentre que a Alemanya ensón 45, i des de la primera visita fins al reclutament del primer pacient per a un assaig clínic al territori passen 196 dies, quan a Alemanya en són 30.

A grans trets, els resultats reafirmen que per cada euro invertit per la Generalitat --56,6 milions-- sls centres d'investigació biomèdica catalans, aquests n'aconsegueixen captar uns altres tres, i generen un moviment de més de 216 milions d'euros.

Segons l'informe, Catalunya va captar el 50% dels fons europeus arribats a Espanya en el marc del Programa d'investigació Horitzó 2020 en l'àmbit de biomedicina, mentre que aquests fons representen un 22% dels recursos competitius captats pels centres catalans.

UN TERÇ DE LA INVESTIGACIÓ SOBRE CÀNCER

La vintena de centres d'investigació catalans, que donen feina a 7.013 investigadors a jornada completa, van publicar un total de 6.832 articles científics, un 5% més, i una tercera part d'ells estaven relacionats amb assajos clínics sobre el càncer.

Segons ha destacat Argimon, les guies de pràctica clínica continuen sent el principal instrument de transferència de coneixement, i el 2013 un total de 40 articles catalans es van convertir en els més citats del món, el que va canviar els protocols d'actuació sanitaris en diversos països, com ara EUA

EL REPTE DE LA TRANSFERÈNCIA

Sobre el repte de la transferència, Argimon ha subratllat la necessitat que Europa torni a ser líder en la producció de molècules des de la indústria farmacèutica, i, al costat del conseller, ha indicat la importància d'implementar pràctiques de medicina personalitzada, més enllà del càncer.

El conseller ha inscrit la presentació en el compromís de rendir comptes del maneig de diners públics, i ha dit que aquest informe s'uneix al presentat sobre hospitals, i que està pendent un altre de salut pública.

L'informe és un "gran indicador del respecte internacional que té la sanitat i investigació pública catalana", ha celebrat Ruiz.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés