El prior del Valle de los Caídos defensa que "sempre" han actuat "dins de la legalitat" sobre l'exhumació

Publicat 11/10/2019 16:14:33CET
Imatge del Valle de los Caídos, on està enterrat Francisco Franco. (Madrid/Espanya), 2 d'octubre del 2019.
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

El prior de l'Abadia de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, ha defensat que l'Abadia ha actuat "sempre dins de la legalitat" quant a l'exhumació de les restes de Francisco Franco que el Govern espanyol té previst dur a terme durant les properes dues setmanes.

Segons afirmen a Europa Press fonts directes de l'Abadia del Valle de los Caídos, el prior defensa que "sempre" han actuat "dins de la legalitat" pel que fa a l'exhumació de les restes mortals de Franco del Valle de los Caídos.

Així ho indiquen després que aquest dijous 10 d'octubre, el Tribunal Suprem respongués a l'autorització que va demanar l'Advocacia de l'Estat perquè el Govern espanyol pugui accedir "ara" a la Basílica del Valle de los Caídos i exhumar les restes del dictador.

Si bé, un dia abans, el prior de l'Abadia de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, va respondre al Govern espanyol que no autoritzarà l'entrada a l'Abadia per dur a terme l'exhumació.

Així ho va indicar Cantera en una carta enviada com a resposta a una altra missiva que li va enviar la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, en la qual li donava un termini de cinc dies per comunicar la seva posició pel que fa a l'exhumació.

LLIBERTAT RELIGIOSA I INVIOLABILITAT DELS TEMPLES

En la carta, el prior del Valle de los Caídos explicava que mantenen les raons per les quals denegaven l'autorització al Govern central per entrar al temple i exhumar les restes del dictador. En concret, que "no existeix el consentiment de la família" i que "es mantenen els principis religiosos i morals afectats", en concret, el dret a la llibertat religiosa i a la no intromissió dels poders civils en els llocs de culte.

A més, assenyalava que els monjos al·legaven principalment vulneracions de drets fonamentals "l'última paraula sobre els quals no correspon al Tribunal Suprem sinó al Tribunal Constitucional i, si escau, al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg".

Davant la resposta del prior, fonts de l'executiu que Europa Press ha consultat van afirmar que no veuen que tingui "gaire lògica" la posició de Santiago Cantera de no autoritzar l'entrada a la basílica per exhumar les restes de Franco.

Les mateixes fonts es van remetre a la sentència del Tribunal Suprem, que van qualificar de "contundent" i que avala per unanimitat la decisió de Govern de Pedro Sánchez de treure les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i la seva posterior inhumació en el cementiri del Pardo-Mingorrubio, que havia estat recorreguda per la família del dictador.

Així mateix, es van remetre al posicionament del Vaticà en ser preguntats per si acudiran a instàncies eclesiàstiques superiors davant la negativa del prior.