Actualitzat 10/06/2014 13:52

El Príncep Felip elogia el nivell científic d'Espanya i crida a retenir el talent i els joves investigadors

El Príncipe en el IEO
EUROPA PRESS

Confessa la seva "passió pel mar" i lamenta que, quan sigui Rei, segurament, en gaudirà menys

MADRID, 10 juny (EUROPA PRESS) -

El Príncep d'Astúries ha elogiat el nivell "molt considerable" al que ha arribat la ciència en les últimes dècades i ha manifestat que és "de gran importància" que les administracions, les empreses i la societat es comprometin amb el desenvolupament de la ciència, la tecnologia i la innovació.

Durant l'acte del centenari de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, ha dit que cal aprofundir en aquesta direcció per fomentar les vocacions científiques i tenir més estima popular per la ciència, i alhora ha cridat a aconseguir retenir més talent i donar més oportunitats als joves investigadors. A més, ha destacat que les Ciències del Mar és una de les àrees de més potencial.

Segons la seva opinió, la generació de coneixement és "fonamental per el creixement econòmic i per el progrés de les societats" i, en aquest sentit, ha insistit que la R+D+I és clau, és una de les palanques més necessàries per poder generar aquest coneixement.

El príncep Felip ha reconegut els "importants esforços" per consolidar un sistema que permeti que molts dels millors talents puguin desenvolupar la seva tasca en centres espanyols de primer nivell, perquè els seus descobriments siguin justament valorats a escala internacional i perquè les grans infraestructures internacionals comptin amb els científics i tècnics espanyols.

"Perquè estiguem entre els primers països del món en producció científica i que es facin avenços importants en molts camps, des de la medicina a l'energia, passant per l'astronomia o les humanitats", ha desitjat.

En aquest context, ha felicitat l'Institut Espanyol d'Oceanografia i el seu personal, perquè és un "actiu fonamental de la ciència" i "no hi ha cap dubte" del seu compromís amb la R+D+I, així com per la seva extensa experiència en l'estudi dels mars, que l'han portat a "ser exemple" del compromís amb la ciència i la innovació. "L'IEO, un institut que té una història centenària, però també amb un futur prometedor", ha afegit.

El Príncep ha evocat la vinculació històrica d'Espanya amb els mars i els oceans i la seva "vocació mantinguda en el temps" i una "verdadera primacia històrica" en els oceans. D'aquesta manera, ha defensat que espanyoles van ser les naus que primer van travessar l'Atlàntic; el descobridor per a occident de l'oceà Pacífic; hispànica va ser l'expedició que va travessar per primera vegada aquest oceà i que va donar la volta al món i, també les primeres incursions a l'oceà Antàrtic, a on ha afegit que té una visita pendent, "com va fer el Rei".

Així mateix, ha explicat que l'aragonès Odón de Buen del Cos va convèncer al seu besavi el rei Alfons XIII de la necessitat de crear un institut com l'IEO que, amb el mateix nom, des d'aleshores ha estudiat els oceans i resolent "els desafiaments" dels mars. Això, segons la seva opinió, és "imprescindible" en un país tan lligat a la mar i a les seves costes.

El príncep Felip ha confessat la seva "passió pel mar", que li ve no solament per herència, sinó també per afició personal que intenta "nodrir en la vida" en la mesura que les seves obligacions li permeten, no tant com volgués "i potser ara encara menys", arrencant el somriure de l'auditori.

Respecte als reptes als quals la institució s'enfronta, s'ha referit al canvi climàtic i l'escalfament global, com qüestions que afecten la salut dels mars, la seguretat a les zones costaneres i l'explotació dels recursos del mar de manera sostenible.

A l'acte, celebrat als jardins de Cecilio Rodríguez al parc del Retiro, el director general de l'IEO, Eduardo Valguerías, ha ressaltat que poques institucions d'investigació han arribat a una longevitat tan gran i ha repassat la història de l'institut que, en la seva vocació d'estudiar les condicions físiques, químiques i biològiques dels mars "no ha canviat significativament".

Per la seva banda, la secretària d'Estat d'Innovació, Carmen Vela, ha agraït el suport constant de la Casa Reial quan els temes de ciència apareixen en les seves agendes. De l'IEO ha subratllat que ha sabut diversificar-se; que és un actiu fonamental per a la ciència espanyola i ha elogiat la seva tasca de suport a la societat, com per exemple en l'erupció del volcà submarí d'El Hierro, on va participar el vaixell Ramón Margalef.

D'aquesta manera, ha augurat un futur "prometedor i extraordinari" a l' IEO així com el desenvolupament i la innovació a Espanya que, després dels moments "molt difícils" que ha travessat ha començat a prendre el vol i, per primera vegada des del 2009, el pressupost per a la ciència ha augmentat.

Mentrestant, l'escriptor Arturo Pérez Reverte, ha evocat la seva relació amb el mar des de la seva infància, a través de la lectura d'obres com Moby Dick, L'illa del Tresor o 20.000 llegües de viatge submarí, així com de les experiències i aventures que va viure juntament amb els marins amb els qui va créixer i les entremaliadures que realitzava en les embarcacions i s'ha mostrat "orgullós" del seu títol de capità de iot que li va costar més suor i tinta que els seus llibres més venuts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés