Publicat 22/01/2019 11:19CET

Primer tractament efectiu en pacients amb cncer de fetge en estat avanat

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional, en el qual ha participat el professor ICREA de l'IDIBAPS Josep M. Llovet, ha demostrat l'eficcia de la terpia antiangiognica 'ramucirumab' per tractar el cncer de fetge en estat avanat, i augmentar la supervivncia en fins a vuit mesos.

El treball, que publica 'The Lancet Oncology', demostra que hi ha una millora en la supervivncia dels pacients amb carcinoma hepatocellular (HCC), que representa el 90% dels tumors primaris de fetge, és la tercera causa de mort per cncer al món i té una incidncia de 800.000 nous casos cada any.

Llovet, que dirigeix el grup d'investigació translacional en oncologia heptica de l'IDIBAPS i és director del Liver Cancer Program a la Icahn School of Medicine at Mount Sinai de Nova York, ha destacat que es tracta del cinqu frmac efectiu en el tractament del carcinoma hepatocellular, el tercer en segona línia i el primer que s'administra sobre la base de la presncia d'un biomarcador concret, l'alfafetoprotena(AFP).

"L'ús de biomarcador per a la selecció de pacients permet avanar cap a tractaments de medicina personalitzada, millorar el benefici clínic i limitar l'exposició a la toxicitat d'altres agents que poden no ser tan efectius", ha explicat en un comunicat de l'IDIBAPS.

L'objectiu de l'estudi era el de demostrar l'eficcia i la seguretat del tractament amb 'ramucirumab' en pacients amb nivells elevats d'alfafetoprotena en els quals el tractament amb 'sorafenib' havia fallat.

En l'estudi van participar 292 pacients de 92 hospitals en 20 pasos diferents i els resultats demostren que el tractament millora la supervivncia amb un bon perfil de seguretat.

Es tracta del primer estudi que selecciona pacients amb tumors avanats molt agressius (AFP> 400 ng / ml), en els quals la histria natural és de cinc mesos i s'obté una augment de supervivncia de fins a vuit mesos.

EVOLUCIÓ EN ELS ÚLTIMS ANYS

En els últims anys, el tractament de la malaltia ha evolucionat de manera considerable; l'únic tractament disponible fins fa dos anys per l'HCC era l'inhibidor multiquinasa sorafenib.

Des de la seva aprovació, només tres frmacs, han demostrat beneficis clínics en el maneig d'aquest tumor: 'lenvatinib' com a tractament de primera línia, i 'regorafenib' i 'cabozantinib', en la segona línia, tots ells inhibidors de multiquinasa associats a una toxicitat elevada.

En el pronstic de l'HCC influeixen diversos factors, l'estat en el qual es diagnostica, la severitat de la malaltia al fetge, la histopatologia o els nivells d'AFP.

MAL PRONSTIC

"Precisament, nivells alts d'aquesta protena estan associats a un mal pronstic, ats que est implicada en la capacitat més elevada de vascularització del tumor", revela Llovet.

Segons el metge, "Ramucirumab és un antics monoclonal que inhibeix de manera específica el receptor VEGFR2, implicat en el procés d'angiognesi --creació de nous vasos sanguinis-- del tumor, la qual cosa en promou el creixement".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés