Publicat 18/05/2015 14:31

La primatòloga britànica Jane Goodall, XXVII Premi Internacional Catalunya

X. Rubert de Ventós y Artur Mas
EUROPA PRESS

"M'alegra reafirmar d'aquesta manera el vincle amb Catalunya, amb un gran patrimoni natural i cultural"

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

La primatòloga britànica Jane Goodall (Londres, 1934) ha estat distingida per unanimitat amb el XXVII Premi Internacional Catalunya per la seva contribució científica i la seva promoció de la "solidaritat entre els éssers vius".

Ho ha anunciat aquest dilluns el president de la Generalitat, Artur Mas, en roda de premsa al costat del president delegat del guardó, Xavier Rubert de Ventós.

El Premi Internacional Catalunya reconeix persones que hagin destacat per la seva contribució al desenvolupament de la cultura, la ciència i l'economia, així com pel seu alt compromís ètic i humanístic, una distinció a la qual optaven 152 candidatures.

De Ventós ha destacat que la tasca de Goodall ha permès "una millor comprensió de la naturalesa, la cultura i el comportament humà", i ha exalçat la seva lluita per la sostenibilitat i la pau.

Goodall, que també és ambaixadora de l'ONU i premi Príncep d'Astúries d'Investigació, va iniciar la seva investigació pionera sobre els ximpanzés fa 55 anys a Tanzània, i durant aquest temps va contribuïr a "canviar radicalment la manera de veure aquests animals".

La metodologia de treball de Goodall es basa a concebre els ximpanzés com a individus amb ment, emocions i personalitat pròpies, "cosa que ha revolucionat els paradigmes científics", ha afegit De Ventós.

Les seves dècades d'investigació han proporcionat troballes úniques sobre l'etiologia dels ximpanzés --com la fabricació d'instruments, l'alimentació, l'estructura social i les seves àrees de distribució--, i han contribuït a impulsar centenars d'investigacions.

La primatòloga ha impulsat més de 17.000 grups de treball actius en 130 països: a Espanya, la seu de l'Institut Jane Goodall es troba a Barcelona, on precisament la setmana que ve es farà la Cimera Global de membres de la institució.

Mas ha destacat que aquest guardó contribueix a "situar, encara més, Catalunya al món", i ha agraït que Goodall elegís Catalunya per establir una seu, que va ser inaugurada el 2007 i ha portat a terme multitud de projectes a favor del medi ambient i el desenvolupament sostenible.

LLIURAMENT EL 27 DE JULIOL

La cerimònia de lliurament del guardó es farà el 27 de juliol a les 19.00 hores al Palau de la Generalitat, en un acte presidit per Mas i al qual també assistirà Goodall, que aquest dilluns ja ha expressat el seu agraïment a través d'una carta.

"M'alegra reafirmar d'aquesta manera el vincle amb Catalunya, comunitat amb un gran patrimoni natural i cultural", ha destacat l'experta, que també ha destacat que des de Barcelona han sorgit els membres que lideren el programa d'investigació i conservació de ximpanzés salvatges i dels seus hàbitats al Senegal, així com la majoria de voluntaris de la institució que lidera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés