Publicat 15/01/2022 10:54CET

El preu màxim de 2,94 euros dels tests d'antígens entra en vigor aquest dissabte

Un cartell que indica que només queden test ràpids de la Comunitat de Madrid en una farmàcia en Carabanchel, a 13 de gener de 2022, a Madrid (Espanya).
A. Pérez Meca - Europa Press

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir l'acord de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments (CIMP) per fixar un preu màxim de venda al públic de 2,94 euros en els tests d'antígens d'autodiagnòstic de la covid-19 a les farmàcies, que entra en vigor aquest dissabte.

Aquesta mesura també recull que aquests 2,94 euros de topall també s'aplicaran als tests d'ús professional per fer-los servir amb la finalitat d'autodiagnòstic que comptin amb autoritzacions expresses de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), així com als tests que, de manera temporal i per garantir el proveïment de tests d'autodiagnòstic, aquesta Agència hagi permès la seva comercialització.

L'import de 2,94 euros és "unitari i final amb IVA inclòs, o, si escau, l'Impost General Indirecte Canari (IGIC) corresponent". En qualsevol cas, la resolució apunta que aquest preu màxim "queda subjecte a futures revisions d'aquesta Comissió, segons l'evolució dels preus de mercat".

El text recorda, també, que "quan existeixi una situació excepcional sanitària, amb la finalitat de protegir la salut pública, la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments podrà fixar l'import màxim de venda al públic dels medicaments i productes al fet que es refereix el paràgraf anterior durant el temps que duri aquesta situació excepcional".

En roda de premsa aquest dijous després de la reunió de la CIMP, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va explicar que l'"objectiu principal ha estat fixar un preu el més assequible possible, atenent sempre l'equilibri necessari perquè el producte estigui disponible al canal farmacèutic".

Segons va detallar Sanitat, els criteris per fixar aquests 2,94 euros de preu màxim han contemplat, entre d'altres assumptes, el cost que té en altres països. "S'han considerat els preus de venda des del juliol, quan es va posar el producte al mercat a Espanya, fins avui. Hem considerat el marge en el marc comercial de les farmàcies i això, considerant que el producte està exempt d'IVA, ens ha donat una orientació", van explicar.

La restricció de preus d'aquests productes l'ha aplaudida bona part del sector sanitari i farmacèutic, que veuen necessària aquesta mesura, tot i que consideren que el preu màxim és massa alt i que arriba "tard", perquè consideren que s'hauria d'haver posat en marxa abans de Nadal, quan la demanda va créixer pel gran augment de casos de covid-19 per l'arribada d'òmicron.

Tot i que s'han mostrat col·laboratius amb la mesura, el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF) ha destacat que el preu de venda màxim "suposarà que la majoria de les farmàcies tindran en ara que vendre aquests productes sanitaris per sota del preu de cost".

"Tot i que el preu fixat comportarà que la majoria de les farmàcies vengui els tests per sota del preu d'adquisició, els farmacèutics sempre hem posat per davant la salut dels nostres pacients. Assumim el preu fixat per responsabilitat i per la vocació sanitària i de servei que ens ha guiat sempre i que hem demostrat de manera molt contundent durant aquests dos anys de pandèmia", va manifestar el president, Jesús Aguilar.

Per la seva banda, el Consell General d'Infermeria (CGE) ha mostrat la seva disconformitat amb els preus fixats perquè consideren que és "elevat si es compara amb els països veïns". "Entenem que no ha és una mesura suficient. Cal recordar que als països que tenim al voltant europeus aquest preu és encara molt més baix. Creiem que per a la nostra població, fins i tot pel nostre producte interior brut, el nostre nivell adquisitiu si comparem els sous que hi ha a Espanya amb els que hi ha en aquests altres països, encara es fa car aquest preu de gairebé 3 euros aquí a Espanya, i que continuarà fent difícil l'accés de determinades persones a aquests tipus de tests d'autodiagnòstic", va declarar l'organització en un comunicat.

De la mateixa manera, FACUA-Consumidors en Acció va qualificar d'"absolutament desproporcionat" el preu màxim de 2,94 euros. "El preu màxim que estabirà l'Executiu és fins i tot superior al que s'aplica als tests d'antígens que es comercialitzen en establiments d'altres estats membres de la Unió Europea. La decisió del Govern no fa més que posar com a topall un import semblant al qual es comercialitzaven els tests a les farmàcies abans que esclatés la sisena onada com a conseqüència de la variant òmicron", assenyalen sobre aquest assumpte.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés