Posa en valor la gestió de Merkel durant la crisi sanitria: "Les dones no només estem cridades a liderar, volem fer-ho"
MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -
La presidenta del Senat, Pilar Llop, ha aprofitat el vint aniversari de la resolució 1325 de Nacions Unides en la qual s'instava a la protecció de dones i nenes en zones de guerra per advertir d'un possible "retrocés" en l'empoderament de les dones que ha produt la pandmia del coronavirus.
En un article al diari 'Público', que ha recollit Europa Press, la presidenta de la cambra alta ha lamentat que l'epidmia sanitria de la Covid-19 hagi posat en relleu "la fragilitat" de les estructures socials que s'estan construint: "I aix ens porta a la conclusió que potser estiguem retrocedint".
Llop ha celebrat aquest vint aniversari de la resolució per la qual s'instava a la societat civil i als governs a protegir la dona en situacions de guerra. En aquest mateix dictamen, també s'exigia la participació activa en els processos de pau derivats dels conflictes bllics.
Aix sí, tot i que ha assegurat que amb aquesta resolució s'han perfilat les línies mestres d'una nova societat "més igualitria", considera que "lamentablement" encara no s'ha avanat suficient en el compliment d'una agenda feminista internacional.
Per aix, creu que encara perviu una "realitat inquietant" en qu les dones encara estan ancorades en un 4% de signants dels acords de pau i seguretat.
"Les dones continuen quedant excloses de les negociacions de pau. Entre 1992 i 2018 representaven el 13% de les negociadores, el 3% entre els qui intervenien i només el 4% de signants de les resolucions de pau. Sempre en l'mbit de Nacions Unides, un estudi va analitzar 82 acords de pau en 42 conflictes armats entre 1989 i 2011 i va determinar que els acords signats per dones estaven associats a una pau més duradora. Per aquest no és l'últim escull que cal superar. Textos de pau de contingut feminista es converteixen en paper mullat quan se'ls assigna un finanament irrisori. Aquest desequilibri té lloc freqüentment. Paraules, bones intencions, pocs fets.", censura la presidenta del Senat.
REIVINDICA EL PAPER DE LES CAPS DE GOVERN
Amb tot, considera que la pandmia que ha fet mal a tothom també s'ha convertit en una oportunitat per "fer visible la capacitat del lideratge femení", tot i que només dues dotzenes de pasos estan dirigits per dones.
En aquest sentit, ha posat en valor la gestió de la canceller alemanya, Angela Merkel, la presidenta de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, la de Taiwan, Tsai Ing-wen, i la de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen: "Les dones no només estem cridades a liderar; volem fer-ho".
"De nosaltres, les dones, depn un futur més sostenible, igualitari i just. La violncia és la pitjor de les nostres amenaces i hem d'aplanar el camí perqu, amb l'educació, la promoció i el suport financer, les líders de les zones en conflicte siguin agents actives de pau. Tenim les bases i estem en el camí", sentencia Llop.