Publicat 14/12/2019 17:42:08 +01:00CET

La presidència de la Cimera del Clima assegura que treballa per acordar més ambició climàtica

La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera (al fons de la taula, 2d), participa en una sessió informativa, durant l'onzena jornada de la Cimera del Clima (COP25) a Ifema, Madrid (Espanya), 12 de desembre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

"Nosaltres complim el paper de pont però si no hi ha consens no hi ha consens", ha afegit

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El coordinador de la Presidència de la XXV Conferència de les Parts de la Convenció de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP25), Andrés Landerretche, ha assegurat que estan treballant per acordar un text que reculli una "crida general" a l'ambició climàtica en relació a la mitigació, adaptació, mitjans d'implementació, finançament, transferència de tecnologia i desenvolupament de capacitats.

D'aquesta manera, preguntat per la concreció d'aquesta ambició, Landerretche ha assenyalat que es tractaria d'una "crida general" a tots aquests aspectes. "Sempre cal buscar un balanç. Volem que sigui ambiciós en tots els aspectes necessaris per arribar a un acord", ha conclòs.

En una roda de premsa per testar l'estat de les negociacions, que es perllonguen sense descans des d'ahir, ha assenyalat que esperen tancar la COP25 avui, tot i que sigui tard, però també ha precisat que "si no hi ha consens entre les parts, no hi ha consens" i que la Presidència només pot actuar com un pont entre les parts. "Al final del dia dependrà de les parts el text final, nosaltres complim el paper de pont però si no hi ha consens no hi ha consens", ha comentat.

La Presidència, segons ha assegurat, ha escoltat "totes les observacions" amb la intenció de "mirar de millorar el text cada vegada més". En les seves paraules, el nou text està "ja bastant buidat", tot i que en "fase d'elaboració". "No puc anticipar res, provarem de trobar un text que sigui per tothom", ha incidit al mateix temps que ha assenyalat cal que es basi en la ciència i busqui la neutralitat climàtica a llarg termini.

NO PREVEUEN SUSPENDRE LA CIMERA

En tot cas, ha assegurat que no preveuen suspendre la COP25, com sí ha ocorregut en alguna ocasió en altres llocs. "No preveiem cap suspensió", ha dit, i ha afegit que treballen per acabar aquest mateix dissabte, encara que sigui tard.

En definitiva, ha assegurat que estan "molt contents" perquè hi ha hagut un "suport rotund" a augmentar l'ambició climàtica de la majoria dels països en el plenari d'aquest matí en què s'han presentat nous textos per a la negociació. També ha assenyalat que les delegacions han manifestat una "àmplia gama de preocupacions" que esperen plasmar al final del dia en un nou document".

NOU TEXT

La presidència té previst presentar un nou text aquesta tarda i, segons ha assenyalat, si a les parts els sembla prou ambiciós, es convocarà el plenari i es donarà per conclosa la COP25.

"Hauríem de proporcionar un nou text amb un llenguatge més ferm respecte al que és l'ambició, hem d'escoltar el que diuen les delegacions. Si els sembla prou ambiciós, llavors anirem a plenari i donarem per conclosa la COP25", ha explicat Landerretch.

Respecte al nou text, el coordinador de la Presidència de la COP25 ha destacat que hi ha hagut un "denominador comú" en les delegacions, que demanaven "un text més ambiciós". "És cap a on avancem", ha sentenciat.

CRÍTIQUES SEVERES DE LES ONG

Precisament, aquest matí les ONG han estat especialment crítiques amb la COP25 i en concret amb el treball de la presidència xilena, a la qual han acusat d'escoltar els països contaminants i no la gent i de proposar textos "inacceptables" que no contemplen cap ambició climàtica. En aquest sentit, ha admès que és "just" que la societat civil plantegi les seves preocupacions, com fan totes les parts.

En ser preguntat sobre si la Cimera acabaria com el "rosari de l'aurora", com havien assenyalat alguns participants en la Cimera, el coordinador de la Presidència de la COP25 ha respost que no pot "confirmar això" perquè la Cimera "encara no ha acabat". "Només podrem fer una conclusió quan tinguem el document final i haguem tancat el plenari", ha afegit, i ha conclòs que la Presidència té les "portes obertes" per a totes aquelles propostes que desitgin millorar el text.