Els investigadors combinen l'inhibidor amb un fàrmac i la quimioteràpia
BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -
Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han presentat aquest diumenge a Barcelona el primer conjunt de dades sobre l'ús d'un inhibidor que, combinant-lo amb fàrmacs i la quimioteràpia, presenta un perfil de seguretat tolerable i unes "taxes de resposta prometedores".
Es tracta de l'inhibidor de l'alteració oncogènica KRASG12C, la molècula 'sotorasib', que els investigadors han combinat amb un fàrmac anti-EGFR i quimioteràpia amb pacients amb càncer colorrectal metastàtic que presenten aquesta mutació, segons ha explicat el VHIO en un comunicat.
Els investigadors han publicat el primer conjunt de dades de la prova en el marc del Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra del 13 al 17 de setembre a Barcelona.
La mutació oncogènica KRASG12C està present en aproximadament el 3% dels pacients amb càncer colorrectal.
COAUTORA DE L'ESTUDI
La investigadora del VHIO i coautora de l'estudi, Elena Élez, ha explicat que la 'sotorasib' és una molècula petita que inhibeix de manera específica i irreversible la proteïna mutant KRASG12C, i que ha demostrat una activitat clínica modesta i cap toxicitat limitant de la dosi.
"La inhibició de KRASG12C pot provocar l'acumulació del receptor del factor de creixement epitelial (EGFR), la qual cosa pot generar resistència a 'sotorasib", ha assegurat Élez, i ha afegit que combinació de 'sotorasib' amb inhibidors d'EGFR, com el panitumumab, pot millorar l'eficàcia antitumoral i contrarestar possibles mecanismes de fuita.
Els resultats presentats aquest diumenge corresponen a un subprotocol de l'estudi CodeBreaK 101 que inclou cohorts de pacients amb càncer colorrectal metastàtic en els quals s'està avaluant la combinació de 'sotorasib' amb panitumumab més quimioteràpia.
40 PACIENTS PARTICIPANTS
L'assaig ha inclòs 40 pacients amb càncer colorrectal metastàtic que presentaven la mutació KRASG12C i no havien estat prèviament tractats.
Els esdeveniments adversos més comuns van ser neutropènia, dermatitis acnèica i diarrea presentant un perfil de seguretat tolerable.
Respecte a l'eficàcia, trenta pacients van presentar respostes parcials confirmades amb una taxa de resposta general del 75%, una taxa de control de la malaltia del 93% i una durada mitjana de la resposta d'1,5 mesos.