Actualitzat 20/05/2015 15:46

Emilio Lledó guardonat amb el Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2015

Emilio Lledó
Foto: TWITTER

OVIEDO, 20 Maig (EUROPA PRESS) -

El filòsof Emilio Lledó ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2015.

   Es tracta del tercer dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any la Fundació Princesa d'Astúries, i que compleixen amb aquesta la XXXV edició.

    Emilio Lledó Íñigo (Sevilla, 5 de novembre de 1927) es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Madrid (1952) i va estudiar tres anys a la Universitat d'Heidelberg (Alemanya) amb una beca de la Fundació Alexander von Humboldt. Allà va tenir ocasió d'imbuir-se de la filosofia alemanya de postguerra i de conèixer Hans-Georg Gadamer, Karl Löwith i Otto Regenbogen.

   Aquest últim el va encaminar cap a la filologia clàssica. El 1955 va tornar a la Universitat de Madrid, com a professor ajudant, i es va doctorar el 1956. Un any després, va tornar a la Universitat d'Heidelberg com a lector d'espanyol i el 1964 va obtenir la càtedra de Fonaments de Filosofia i Història dels Sistemes Filosòfics a la Universitat de La Laguna (Tenerife).

Previa YoutubeCargando el vídeo....

   El 1967 es va traslladar a la de Barcelona com a catedràtic d'Història de la Filosofia. El 1978 va ingressar a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) de Madrid com a catedràtic de Filosofia, on va ser fins a la seva jubilació. Membre vitalici de l'Institut per a Estudis Avançats de Berlín (1988), va ser elegit membre de la Real Academia Española el 1993, ocupant la butaca 'l' i desenvolupant, entre 1998 i 2006, el càrrec d'acadèmic bibliotecari. També va ser president del comitè d'experts que va elaborar l'Informe per a la reforma dels mitjans de comunicació de titularitat de l'Estat (2005).

   Ha desenvolupat un important paper en la recuperació de la filosofia grega i l'hel·lenisme a Espanya i ha contribuït al desenvolupament de l'hermenèutica en el panorama de la filosofia espanyola contemporània. Lledó considera que el llenguatge és un element essencial a l'hora de pensar i en la manera d'instal·lar-se l'home a la societat o en la naturalesa. Opina que la filosofia no és sinó la meditació sobre tal instal·lació i la història de la filosofia s'entén com a memòria col·lectiva del complex procés seguit per la humanitat.

   Autor de més d'un centenar de tasques d'investigació, ha publicat articles en les més prestigioses revistes filosòfiques internacionals i ha escrit prop de vint obres, com 'El silencio de la escritura' (1981), pel que el 1992 va obtenir el Premi Nacional d'Assaig; 'Memoria de la ética' (1995); 'Lenguaje e historia' (1996); 'Imágenes y palabras: ensayos de humanidades' (1998); 'El epicureísmo' (2003); 'Elogio de la infelicidad' (2006); 'Filosofía y lenguaje' (2008); 'Ensayos para una educación democrática' (2009), 'El origen del diálogo y de la ética. Una introducción al pensamiento de Platón y Aristóteles' (2011) y 'Los libros y la libertad' (2013). També publica articles d'actualitat al diari El País.

   Membre de l'Institut Internacional de Filosofia, Lledó té la Gran Creu de l'Ordre Civil d'Alfonso X el Savi i és doctor honoris causa per les universitats de La Laguna, de les Illes Balears i de Lleida. Nomenat el 2003 Fill Predilecte d'Andalusia, ha estat guardonat amb el 'Premi Alexander von Humboldt' (Alemania, 1990), l''Internacional Menéndez Pelayo' (2004), el 'Fernando Lázaro Carreter' (2007), el 'María Zambrano de la Junta de Andalucía' (2008), el 'Giner de los Ríos de Sevilla' (2013), el 'José Luis Sampedro del Festival Getafe Negro' (2014), l''Antonio de Sancha de l'Associació d'Editors de Madrid' (2014), l'''Internacional d'Assaig Pedro Henríquez Ureña de l'Acadèmia Mexicana de la Llengua' (2014) y el 'Premio Nacional de las Letras Españolas' (2014), entre d'altres.

   El jurat ha estat format per Inés Alberdi Alonso, José Antonio Álvarez Gundín, Luis María Anson Oliart, Juan Barja de Quiroga Losada, Adela Cortina Orts, Víctor García de la Concha, Javier González Ferrari, Elvira Lindo Garrido, Miguel Ángel Liso Tejada, Emilio Morenatti Fernández, José Narro Robles, Benigno Pendás García, José Antonio Vera Gil, Enrique de Ybarra e Ybarra i Alberto Anaut González.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés