Publicat 02/11/2020 21:07

Ponsa sobre sectors culturals tancats: "Vam lluitar perquè es mantinguessin oberts"

La consellera ngels Ponsa, en la seva compareixena telemtica en la Comissió de Cultura del Parlament
PARLAMENT

   L'oposició reclama un desenvolupament normatiu de la declaració de la cultura com a bé essencial

   BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

   La consellera de Cultura de la Generalitat, ngels Ponsa, ha mostrat aquest dilluns el seu compromís amb el sector cultural, i ha subratllat que els tancaments recents que s'han produt en les arts escniques i musicals no s'han pogut evitar: "Lluitem fins a l'últim moment perqu es mantinguessin oberts".

   En la seva compareixena en la Comissió de Cultura del Parlament, ha insistit que la cultura és segura, i ha afirmat que aquests tancaments temporals es van produir per fer disminuir la mobilitat i el ritme de contagis de Covid-19, evitar un confinament domiciliari i que quan millorin les dades "tornin a reobrir", situant aquest horitzó en quan s'aconsegueixi el 0,9 de velocitat de propagació (rt).

   Ponsa ha esgrimit la declaració de la cultura com bé essencial per evitar altres tancaments i preservar-la, i ha destacat que el sector cultural comptar amb 17,2 milions d'euros per a ajudes directes, al qual ha afegit els 26 milions de l'increment de pressupost de Cultura.

   La consellera ha afirmat que el departament "ha treballat intensament" per portar a Govern un decret llei amb les ajudes per 17,2 milions d'euros i preveu que aquest dimarts es pugui aprovar, i ha afegit que convocar prximament la taula interdepartamental de la cultura.

   La titular de Cultura ha dit que el departament vol liderar amb determinació davant les demandes del sector perqu "ningú en quedi fora i donar cobertura" a tots els sectors, també a les sales de concerts, i ha expressat que es volen agilitzar procediments i servei d'assessorament.

   La consellera Ponsa ha assenyalat, respecte a la celebració de les cavalcades de Reis aquest any, que la seva intenció és que n'hi hagi per fer possible que els nens tinguin una "el més similar possible a les d'altres anys", fet pel qual s'estudien diferents escenaris sempre depenent de la situació epidemiolgica.

   Ponsa ha emplaat els grups parlamentaris a acordar les bases d'un nou finanament de la cultura amb un "canvi de paradigma" i convenir entre tots quin hauria de ser l'objectiu a mig termini --entorn del 2% del pressupost catal--, ha dit que preveu tenir llest abans de finals d'any el cens d'artistes, i ha subratllat la necessitat d'una llei de mecenatge.

GRUPS PARLAMENTARIS

   El diputat de Cs Héctor Amelló ha retret a Ponsa que les polítiques culturals siguin improvisades durant la pandmia, i ha reclamat que es faci un pas normatiu a la declaració de la cultura com ben essencial: "Facin el desenvolupament normatiu i deixin la cháchara".

   Per la seva banda, el diputat de PSC-Units Rafel Bruguera ha retret que només es destinin 43,2 milions d'euros a la recuperació de la cultura i, davant la demanda d'acord amb els grups, ha demanat que convoqui i lideri una comissió, així com elaborar un marc normatiu per a la declaració de la cultura com ben essencial.

   La diputada dels comuns Conchi Abellán ha afirmat que la Generalitat "no ha estat a l'altura" amb el sector cultural durant tota la pandmia més enll de declaracions, argument que ha compartit la parlamentria Natlia Snchez (CUP), qui ha subratllat que el sector ha fet els deures, mentre que el diputat del PP Daniel Serrano ha dit que l'mbit cultural vol realitats.

   La diputada d'ERC Jenn Diaz ha subratllat que els treballadors culturals són classe treballadora i ha reclamat que les restriccions han d'anar acompanyades de recursos, i Francesc Tingues (JxCat) ha defensat la declaració de la cultura com ben essencial i que ha de ser "un pilar de l'estat de benestar".