Publicat 01/09/2014 17:00

La polipíldora incrementa significativament l'adherència al tractament després d'un infart

Pastilla, píldora, fármaco, medicamento, mano
KLESTAAAAAA/FLICKR

MADRID/BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

L'ús de la polipíldora incrementa significativament l'adherència al tractament en pacients que han patit un infart, reduint el risc d'un segon esdeveniment, segons un estudi liderat pel doctor Valentí Fuster, director del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) a Espanya i de l'Institut Cardiovascular de l'Hospital Monte Sinaí de Nova York (EUA).

La polipíldora, que està desenvolupada conjuntament pel CNIC i Laboratoris Ferrer, combina en un sol comprimit aspirina, una estatina i un inhibidor de l'enzim convertidor d'angiotensina (IECA).

En comparació de l'administració dels tres fàrmacs per separat, l'ús de la polipíldora incrementa en gairebé 10 punts l'adherència, conclou l'estudi, presentat al Congrés Europeu de Cardiologia, que se celebra a Barcelona, i que ha estat finançat pel VII Programa Marc de la Comissió Europea.

La primera part del projecte és una anàlisi dels factors que determinen l'adherència al tractament de la malaltia cardiovascular (ECV), un factor que preocupa especialment els especialistes, ja que està directament relacionat amb el fracàs de la prevenció secundària i la càrrega de la malaltia coronària.

"S'ha vist que més de la meitat de la reducció observada en la mortalitat per ECV en els últims 20 anys als països occidentals és directament atribuïble a un ús apropiat de la medicació per a la prevenció secundària", explica Fuster.

Per descobrir què s'amaga darrere de la falta d'adherència al tractament, els investigadors del centre d'investigació espanyol van analitzar 2.118 pacients de cinc països --Espanya, Itàlia, Argentina, el Brasil i Paraguai-- que havien patit un infart de miocardi i es va analitzar si seguien la medicació prescrita pel seu cardiòleg, consistent normalment en la combinació de quatre fàrmacs: estatina, aspirina, betabloquejant i IECA.

UN 45% SEGUEIX EL QUE LI PRESCRIU EL METGE

Els resultats de l'estudi, coincidents amb els de tasques anteriors, demostren que només un 45,5 % dels participants seguia al peu de la lletra la prescripció del seu metge; l'anàlisi de les dades demostra quines variables influïen en una adherència terapèutica més o menys gran.

Així, els pacients menors de 50 anys, els que havien de consumir més de 10 comprimits al dia, els que seguien un règim de medicació complicat i aquells amb un estil de vida sedentari eren més proclius a mostrar una baixa adherència; també es va observar una relació entre la depressió i la falta de seguiment del tractament.

La segona fase del projecte Focus ha analitzat com canvien les coses amb la prescripció de la polipíldora, el fàrmac que combina tres medicaments en un i que estarà disponible a Espanya a finals d'any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés