Actualitzat 21/03/2014 13:09

La policia protagonitza el 40% dels casos de xenofòbia a Catalunya

La responsable de SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas
Foto: EUROPA PRESS

Augmenta la "despreocupació" de les administracions i la por de les víctimes a denunciar

BARCELONA, 21 Mar. (EUROPA PRESS)

La policia ha protagonitzat el 40% dels casos de xenofòbia a Catalunya que ha atès SOS Racisme el 2013.

   Ho ha revelat la directora de l'entitat, Alba Cuevas, a la llum de la cinquena edició de l''Informe sobre l'Estat del Racisme a Catalunya', coincidint amb el Dia internacional per a eliminació de la discriminació racial, que se celebra aquest divendres.

   Els cossos de seguretat pública acostumen a tenir actituds racistes en "processos d'identificació que es motiven simplement per motius ètnics", ha alertat Cuevas, que ha assegurat que des del començament de la crisi han augmentat aquestes actituds entre els policies.

   De fet, el racisme institucional "augmenta molt", cosa que es materialitza en normatives com la Llei d'estrangeria, el decret que exclou immigrants sense papers de l'atenció sanitària, i les ordres municipals que impedeixen l'ús del vel integral a espais públics.

   "El racisme institucional legitima cada vegada més el racisme social i això s'ha de frenar", ha demanat Cuevas, que ha alertat de retrocessos en polítiques públiques de lluita contra aquest fenomen discriminatori.

   Ha afirmat que la creixent "despreocupació" de les administracions cap al racisme, fomenta que les víctimes tinguin cada vegada més por de denunciar agressions i discriminacions.

   De fet, dels 163 casos atesos el 2013 per l'entitat, el 51% no es van materialitzar en una denúncia o reclamació administrativa, de manera que van quedar les actituds impunes: "Cal compromís i preocupació a les institucions, cosa que fa que les víctimes sentin desconfiança i por".

   Dels casos denunciats, la majoria d'ells es tramiten per la via penal --"tot i que seria millor buscar altres mecanismes de mediació"--, dels quals el 43% estan encara pendents d'instrucció, un 13,9% han absolt l'altra part i un 9% l'han condemnada i un 10% dels casos s'han arxivat.

PERFIL D'ATESOS

   L'informe revela que la majoria de persones que acudeixen a SOS Racisme per alertar d'una discriminació són de nacionalitat espanyola, amb una mitjana de deu anys de residència a Catalunya i amb estudis superiors a la mitjana.

   Per tant, els 80 casos tramitats són "només la punta de l'iceberg, perquè per sota d'aquest col·lectiu hi ha immigrants sense papers ni recursos, molt més vulnerables i indefensos", ha dit, i ha destacat que el 15% dels casos atesos responen a discriminacions a l'accés a drets socials, molt per darrere dels casos protagonitzats per la policia.

   Ha destacat que Catalunya ha d'"aprofitar el procés nacional iniciat per eliminar el racisme de soca-rel", i ha demanat que es garanteixi la igualtat d'oportunitats i els ascensos social en una hipotètica Catalunya independent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés