Actualitzat 4/12/2019 15:16:48 +00:00 CET

La Policia desarticula una xarxa de suport a DAESH amb un detingut a Guadalajara

Imatges de l'operació en la qual la Policia ha desarticulat una xarxa de suport a DAESH amb un detingut a Guadalajara i tres més al Marroc.
POLICÍA NACIONAL

Celebraven trobades nocturnes on s'ha constatat que tenien relació amb combatents a les zones de conflicte a Síria

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha desarticulat en una operació conjunta Espanya-Marroc una xarxa de suport al grup terrorista Estat Islàmic (DAESH, amb una detenció a Guadalajara i tres més al Marroc. Els arrestats estan acusats de tenir com a objectiu l'adquisició de material destinat a l'autocapacitació amb finalitats terroristes.

Els investigadors van poder esbrinar que l'arrestat a Guadalajara, un marroquí de 31 anys, havia organitzant trobades nocturnes en domicilis a Melilla i ciutats marroquines properes a la frontera a les quals assistien, a més dels membres del grup, altres individus amb els quals compartien el seu pensament radical. Segons la Policia, s'ha constatat "la seva relació amb combatents gihadistes desplaçats des d'Espanya i el Marroc a zones de conflicte com Síria o Mali".

El detingut a Guadalajara està considerat com el "dinamitzador de la cèl·lula". Mostrava una intensa activitat a les xarxes socials i grups de missatgeria orientada: l'accés, descàrrega i distribució de material multimèdia amb continguts a favor de l'organització terrorista DAESH.

"Els arrestats, que integraven una xarxa de suport a DAESH, instrumentalitzaven els seus perfils a les xarxes socials per dur a terme la divulgació mediàtica de l'ideari propagandístic d'aquesta organització terrorista com el mitjà més directe per captar, adoctrinar i reclutar nous adeptes, segons ha informat la Policia.

MATERIAL VIOLENT I CONNEXIÓ ONLINE

Entre el material que emmagatzemava i que posteriorment difonia s'hi han trobat enregistraments que enaltien l'organització, els seus líders i mitjançant els quals s'incitava al terrorisme gihadista amb imatges de violència explícita de DAESH, així com manuals destinats a l'autocapacitació per cometre atemptats i tutorials que facilitaven informació detallada per elaborar artefactes explosius amb mitjans casolans.

Conscient de la seva activitat delictiva, i davant del temor a ser detingut, adoptava nombroses mesures de seguretat en les seves activitats i comunicacions online com a forma de protecció, d'altres, fer servir aplicacions de missatgeries instantànies segures, diferents línies de telefonia mòbil o l'ús d'Internet a través de xarxes públiques.

La investigació va posar de manifest que els membres d'aquesta xarxa estaven connectats de en línia a través de les seves xarxes socials, on de manera continuada i sostinguda en el temps compartien material audiovisual de caire gihadista violent que posteriorment difonien als membres que formaven part de la seva comunitat virtual.

En l'operació, juntament amb la Direcció general de Vigilància del Territori del Regne del Marroc (DGST) hi ha col·laborat el Centre Nacional d'Intel·ligència i s'ha practicat, a més, l'escorcoll dels domicilis dels detinguts. La investigació s'ha desenvolupat sota supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número 4 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

La Policia i el Ministeri de l'Interior han posat en valor l'"excel·lent col·laboració" existent entre la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional i el Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI), així com amb la Direcció general de Vigilància del Territori del Regne del Marroc, "especialment en l'eix Melilla-Nador, que una vegada més ha possibilitat la neutralització d'una perillosa amenaça que afectava tots dos països".