Publicat 04/01/2014 11:37

La Policia Científica ha resolt 219 agressions sexuals, 92 homicidis i 116 robatoris el 2013 gràcies a l'ADN

Prueba de ADN de la Policía Científica
POLICÍA NACIONAL

En total s'han identificat 2.679 autors de delictes després de l'estudi de mostres genètiques i s'han aclarit 2.890 fets delictius

MADRID, 4 gen. (EUROPA PRESS) -

Les anàlisis d'ADN realitzades pels experts dels laboratoris de la Policia Científica han permès aclarir 219 agressions sexuals, 92 homicidis i 116 robatoris amb violència durant l'any 2013, segons informa la Policia Nacional en un comunicat.

Alhora, els 25.664 informes genètics realitzats l'any passat han conduït a la identificació de 2.679 autors de delictes i han aclarit en total 2.890 fets, ja que alguns dels autors van realitzar més d'un fet delictiu.

A més, durant el 2013 s'han efectuat 16.454 ressenyes genètiques de sospitosos, detinguts o imputats en delictes greus, o de fets que afecten a la vida; la llibertat; la indemnitat o llibertat sexual; la integritat de les persones; el patrimoni o en casos de delinqüència organitzada.

ACCIDENT DE SANTIAGO

Aquestes dades demostren, segons la Policia, que les mostres d'ADN s'han consolidat com una eina clau en la resolució de delictes greus, i han resultat de gran utilitat per permetre la identificació, per exemple, de les víctimes de l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la que es va produir a finals de juliol del 2013.

De fet, va ser llavors quan es van realitzar per primera vegada a Espanya recerques mitjançant la inscripció a la base de dades d'arbres genealògics a nivell local i nacional per permetre la identificació de les víctimes.

Aquests estudis van aportar, segons la policia, dades positives i van permetre agilitzar els complicats processos d'identificació en aquest tipus de catàstrofes. En poc més de dos dies es va finalitzar el procés d'identificació de totes les víctimes mortals del sinistre.

Alhora, durant el 2013 la Policia Científica espanyola ha gestionat també l'intercanvi d'informació de perfils genètics existents a les seves bases de dades amb els països adscrits al Tractat de Prüm. En total s'ha facilitat informació en més de 200 assumptes vinculats a homicidis, agressions sexuals, narcotràfic, segrestos o delictes contra la propietat.

Gràcies a aquestes informacions s'ha pogut identificar l'autor d'un homicidi ocorregut a Madrid el setembre del 2001 i que coincidia amb un perfil indubtable existent a les bases d'Holanda. També s'ha aconseguit identificar als autors de diversos delictes de robatoris amb força a joieries d'Espanya i Andorra al comparar els perfils indubtables existents a Romania i França. I l'intercanvi d'informació amb Àustria, ha facilitat la identificació de l'autor d'una agressió sexual comesa el juliol del 2012.

Durant l'any passat es van efectuar també al voltant de 500 nous requeriments de confrontació o inclusió de perfils internacionals a través de l'INTERPOL.

La principal funció del laboratori de biologia-ADN de la Comissaria General de policia Científica és l'anàlisi d'evidències biològiques implicades en fets delictius i en identificació de cadàvers, mitjançant tècniques genètic-moleculars.

Tot i que el seu àmbit d'actuació és nacional, a causa de la seva experiència i especialització ha col·laborat diverses vegades a la realització de perícies o contra-perícies en casos internacionals. La demanda d'anàlisis ha anat incrementant-se al llarg dels anys a causa de la demostrada utilitat dels estudis genètics a l'aclariment de delictes, fets greus i contra les persones. Respecte dels gairebé un miler de mostres analitzades a començament de la dècada dels 90, l'any passat es van efectuar més de 25.600 informes.

L'evolució de la tecnologia i la necessitat de complir les normes de qualitat que permeten l'intercanvi, nacional i internacional, de perfils d'ADN obliga a una constant actualització i modernització dels laboratoris d'ADN a la Policia Nacional que disposa actualment del laboratori central, ubicat a la Comissaria General de Policia Científica a Madrid, i cinc laboratoris territorials d'ADN a Barcelona, Sevilla, València, A Corunya i Granada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés