Publicat 17/1/2014 11:32:38 +01:00CET

La pobresa energètica afecta el 60% dels usuaris de Creu Roja, un 20% més que el 2010

Pobreza energética
CRUZ ROJA

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La pobresa energètica afecta el 60% dels usuaris de Creu Roja de Catalunya, fet que suposa un augment del 20% respecte a la incidència que es registrava el 2010, ha informat aquest divendres l'entitat humanitària en un comunicat.

El 71% d'aquestes persones manifesta dificultats per pagar rebuts de les despeses corrents --aigua, llum i gas--, i una de cada tres acumula deutes per impagament, unes dades que empitjoren anualment des del començament de la crisi.

Entre les causes de l'agudització de la pobresa energètica hi ha la reducció d'ingressos de les llars --relacionada directament amb les elevades taxes d'atur--, l'encariment dels preus de l'energia i l'antiguitat del parc d'habitatges, cosa que dificulta un bon aïllament tèrmic.

Altres factors són la desinformació dels bons socials per part d'alguns usuaris i la no cobertura dels nous casos de pobresa energètica derivats de l'actual situació de crisi.

"Amb la baixada de les temperatures es complica encara més aquesta situació", ha alertat l'entitat humanitària, que ha destacat la repercussió que té en la salut de les persones, tenint en compte que el fred i la humitat permanents en una llar poden derivar en problemes respiratoris com l'asma i la bronquitis.

A més, aquestes condicions precàries constitueixen una de les causes de l'augment de la mortalitat per malalties cardiovasculars i respiratòries entre les persones més grans de 60 anys durant els mesos d'hivern.

La gent gran constitueix un dels col·lectius més vulnerables i els més grans de 60 anys usuaris de Creu Roja que pateixen pobresa energètica han passat de representar el 16% al 25% des del 2010.