Actualitzat 26/01/2021 12:15 CET

La plitidepsina (PharmaMar) té una "eficàcia preclínica potent" contra el coronavirus

CLINICA MARGEN - Archivo

MADRID, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

La plitidepsina, de la companyia PharmaMar, té una eficàcia preclínica potent contra la covid-19 gràcies al fet que es dirigeix a la proteïna de l'hoste eEF1A, segons els resultats d'un estudi publicat en la revista 'Science'.

Aquest treball ha estat fruit de la col·laboració entre PharmaMar i els laboratoris de Kris White, Adolfo García-Sastre i Thomas Zwaka, als departaments de Microbiologia i de Biologia Cel·lular, Regenerativa i del Desenvolupament, a Icahn School of Medicine; de Kevan Shokat i Nevan Krogan, a l'Institut de Biociències Quantitatives de la Universitat de Califòrnia San Francisco; i de Marco Vignuzzi a l'Institut Pasteur de París.

L'article relata que l'activitat antiviral de la plitidepsina contra el SARS-CoV-2 es produeix mitjançant la inhibició de la diana eEF1A. A més, la plitidepsina 'in vitro' ha demostrat una forta potència antiviral, en comparació amb altres antivirals contra el virus, amb una toxicitat limitada.

En dos models animals d'infecció per SARS-CoV-2 diferents, l'assaig demostra la reducció de la replicació viral, la qual cosa resulta en una disminució del 99 per cent de les càrregues virals al pulmó dels animals.

El document també afirma que la plitidepsina és segura en persones, i que les dosis ben tolerades durant l'assaig clínic covid-19 són significativament "més baixes" que les d'aquests experiments.

El treball conclou que la plitidepsina bloca la proteïna eEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que el SARS-CoV-2 l'utilitza per reproduir-se i infectar-ne d'altres. El mecanisme culmina en una eficàcia antiviral in vivo.

El director de l'Institut de Biociències Quantitatives (QBI) de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, Nevan Krogan, ha col·laborat amb investigadors de l'UCSF, l'Institut Gladstone, l'Escola de Medicina Icahn del Mont Sinaí, l'Institut Pasteur i l'Institut Mèdic Howard Hughes, per contribuir a desenvolupar un tractament.

Aquest grup d'investigadors, ara conegut com QBI Coronavirus Research Group (QCRG), ha estat el primer a traçar un mapa exhaustiu del genoma del SARS-CoV-2 i descobrir que el virus interactua amb 332 proteïnes de les cèl·lules humanes, i constitueixen el nexe d'unió entre els experiments que cita l'article.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés