LLEIDA, 3 set. (EUROPA PRESS) -
La Plataforma Pobles Vius ha demanat la no aprovació provisional del Pla especial urbanístic autònom per a la construcció de la macrocentral de biogàs a la Sentiu de Sió (Lleida), a través d'al·legacions que preveu presentar, informa aquest diumenge en un comunicat.
L'entitat, que es va presentar dissabte en el marc del llançament de la campanya 'Aturem el Macrogas al Camp de la Sentiu', també vol servir en el futur per preservar el patrimoni ambiental i cultural de la zona.
Ha animat la població local a presentar al·legacions "de manera massiva", ha anunciat pròxims actes informatius i una marxa reivindicativa pel 17 de setembre.
AL·LEGACIONS
Algunes de les al·legacions que presentarà són "la falta de transparència" sobre els detalls del projecte i el fet que s'hagi posat a exposició pública en període estival.
També assegura que la Generalitat impulsa el projecte d'esquena a la població local, amb la conseqüent "pèrdua de terres agrícoles de gran valor i el desplaçament de la pagesia sostenible".
A més, veu "falta d'acreditació que els residus a tractar siguin de proximitat": al·lega que les matèries primeres utilitzades en la ramaderia provenen en gran part de l'estranger i transportar-les genera un grau elevat d'emissions, la qual cosa contradiu les pretensions de circularitat i sostenibilitat del projecte, segons l'entitat.
Al·lega, així mateix, la "magnitud excessiva de la central, que multiplica per sis vegades la grandària mitjana d'aquest tipus d'instal·lacions a Europa", amb un volum anual de 450 milions de quilos i una xemeneia de 65 metres, diuen.
Després d'analitzar el projecte, la plataforma veu "falta de rigor" i que està poc ajustat a la normativa amb deficiències identificades que no es podrien salvar i que en podrien provocar la nul·litat.
La plataforma afirma que el projecte "no compleix" ni les distàncies mínimes amb les explotacions ramaderes del voltant ni amb el reglament general de carreteres.
També apunta que "no inclou cap pla de mobilitat" i que la planta de biogàs es vol construir en una àrea de protecció lumínica màxima (Zona E1).