Publicat 20/06/2019 18:27

Plataforma per la Llengua veu "preocupant" l'estat de l'ús social i drets del catal

Plataforma per la Llengua veu "preocupant" l'estat de l'ús social del catal
@LLENGUACAT

BARCELONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Plataforma per la Llengua, scar Escuder, ha considerat que "l'estat de la llengua catalana, a nivell d'ús social i de drets lingüístics, és preocupant", entitat que aquest dijous ha presentat l'InformeCAT 2019, un informe amb 50 dades sobre la situació de la llengua.

L'informe apunta que dos de cada deu catalanoparlants se senten segurs parlant la seva llengua davant un jutge castellanoparlant, mentre que sis creuen que "els pot perjudicar", segons una enquesta encarregada per la Plataforma per la Llengua.

Escuder ha assegurat que "un 59,9% dels catalanoparlants a Catalunya perceben, conscient o inconscientment, actituds xenfobes contra el catal i els catalanoparlants per part de la judicatura".

"L'Estat espanyol i la justícia té un problema greu: els catalanoparlants perceben, majoritriament, que emprar la seva llengua amb el poder els comporta problemes", ha dit.

La majoria dels castellanoparlants, per la seva banda, est convenut que l'ús del catal en la justícia no és perjudicial, i el 57,4% creu que el seu ús "segurament no" afectar en el comportament dels jutges.

EDUCACIÓ I ECONOMIA

Una altra dada que proporciona l'estudi --a través de l'estudi sociolingüístic a 50 centres-- és que el 24,3% de les converses a l'hora del pati als centres educatius catalans són en catal en els estudis obligatoris: el 35% en Primria i el 14,6% en Secundria.

L'informe de Plataforma per la Llengua també assenyala que una de cada deu tesi doctorals s'escriuen en catal, i que només el 8,2% de les sentncies de l'any 2017 es van redactar en catal, la pitjor dada des del 2001.

L'entitat també ha propugnat dades positives com que el catal figura entre les 40 llengües del traductor simultani de Google i es consolida a Telegram, l'augment d'un 13% de les inscripcions en cursos inicials de catal, així com d'un 4% en els exmens oficials.

La Plataforma per la Llengua, en una mostra agregada de tres ones del Barmetre d'Opinió Pública de Catalunya, assegura que les persones que no tenen el catal com a primera llengua, per l'han adaptat com a habitual, tenen més possibilitats de trobar feina: l'atur passa del 21,7% al 11,7%.

Escuder ha assegurat que "dominar el catal facilita la recerca de feina, i demostra que el catal és una llengua demandada, d'inclusió i ascensor social".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés