Publicat 4/4/2019 15:56:20 +02:00CET

Plataforma per la Llengua crea una app per trobar parella lingüística

Plataforma per la llengua crea una app per trobar parella lingüística
EUROPA PRESS

Es tracta d'una aposta per aprendre catal d'una manera més "lúdica i dinmica"

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Plataforma per la Llengua ha presentat una aplicació de mbil que permet trobar de manera més rpida una parella lingüística per ensenyar i practicar el catal, 'Aparella't', i que aglutinar les diverses regions de parla catalana a més de Catalunya, com les Illes Balears i el País Valenci.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dijous la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, juntament amb la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, i la consellera de Cultura de les Illes Balears, Fanny Tur, i ha remarcat que l'aplicació ja compta amb més de mil registrats des que es va estrenar fa dues setmanes.

Plana ha explicat que aquesta app se suma a la metodologia tradicional per trobar parella lingüística que gestiona la plataforma que posa en contacte els diversos usuaris que hi ha registrats i que des de la seva estrena el 2009, el programa ja ha format més de 130.000 parelles, a més d'un altre sistema de voluntariat virtual que compta amb prop de 600 usuaris.

A més de ser un sistema d'aparellament més rpid que el que ja existia, la principal innovació de l'app és la prctica de l'idioma d'una manera "lúdica i entretinguda" per part d'un aprenent amb un voluntari que parli el catal de manera fluda, ha explicat Plana.

Franquesa ha remarcat que el 6% de persones que resideixen a Catalunya no entenen el catal i que un 19% l'entén, per no el parla, i ha afegit que s'han d'"aprofitar les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies" per resoldre aquestes necessitats.

RESULTAT DE LA COOPERACIÓ DE TRES GOVERNS

La creació i difusió de l'app ha comptat amb el suport del Govern de Catalunya, el de les Illes Balears i el de la Comunitat Valenciana, una acció que Tur ha emmarcat en la "necessitat" de defensar la llengua i reivindicar-la com un llegat i patrimoni.

En aquesta línia, Plana ha destacat la voluntat d'aconseguir un vessant internacional i expandir la iniciativa en altres pasos perqu "qualsevol persona que vulgui aprendre catal" pugui descarregar-se l'aplicació i trobar voluntaris a prop de la seva localització.

UNA APP QUE FACILITA L'ARRELAMENT SOCIAL

La plataforma ha destacat el fet que es tracta d'una aplicació "d'ús fcil" que, una vegada descarregada, demana que l'usuari es registri i faciliti les dades de geolocalizació i de disponibilitat, per tal de poder aparellar persones amb característiques semblants.

De la mateixa manera, Plana ha explicat que aquesta iniciativa no només facilita la creació de més parelles lingüístiques i la conseqüent difusió de l'idioma, sinó que compleix amb "molts dels objectius" de la plataforma, com ara l'ajuda a l'arrelament de persones estrangeres, la cohesió social i l'ús del catal com una llengua comuna.