Actualitzat 18/06/2020 14:02

La Plataforma per la Llengua alerta sobre l'"emergència lingüística" del català

Conferència de premsa telemàtica de Plataforma per la Llengua per l'InformeCAT 2020
@LLENGUACAT

La meitat dels catalans creu que català, valencià i mallorquí són llengües diferents, segons una enquesta

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La Plataforma per la Llengua ha advertit aquest dimecres de l'"emergència lingüística" del català i el baix ús social de la llengua a les grans ciutats dels territoris de parla catalana.

En la presentació telemàtica de l'InformeCAT 2020, que recull 50 dades sobre la situació del català, el president de l'entitat, Òscar Escuder, ha subratllat que l'estudi "mostra dades preocupants per al futur del català".

La plataforma ha mostrat preocupació pel baix ús social del català a les grans ciutats: ha xifrat en un 35% la població de Barcelona i la seva àrea metropolitana que el parla habitualment, un percentatge semblant a la regió metropolitana de València, amb un 34,8%, i a Palma, amb un 41,3%.

Escuder ha subratllat que aquestes dades exigeixen que la societat civil i les institucions "treballin a fons i de manera urgent", amb l'impuls de polítiques de foment de l'ús del català i dels drets dels parlants, i ha lamentat la falta d'unitat i coordinació de les polítiques lingüístiques entre els territoris de parla catalana.

PROMOCIÓ DEL CATALÀ

Un estudi que ha encarregat la Plataforma assenyala que el 71,5% dels catalans enquestats creu que les institucions de l'Estat no fan prou per promoure el català i el 19,9% considera que sí.

Escuder ha considerat que el Govern central "no només no fa prou per promoure i protegir la llengua, sinó que atempta contra el català, contra els drets lingüístics i contra la unitat" de la llengua com, a parer seu, mostra la sentència del Tribunal Suprem sobre l'ús del català a l'Administració.

La Plataforma per la Llengua ha reclamat a les institucions de l'Estat que reconeguin, practiquin i promoguin la unitat de la llengua catalana "amb caràcter general", i ha assenyalat que el nombre de pàgines web del Govern central que diferencien entre català i valencià ha crescut 15 punts entre el 2017 i 2019.

L'enquesta que ha encarregat la Plataforma assenyala que la meitat d'habitants de Catalunya --51%-- creu que català, valencià i mallorquí són llengües diferents i que el 44,5% "són conscients de la unitat de la llengua catalana".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés