Publicat 06/05/2015 14:56

Plataforma per la Llengua acusa Wert de tornar "als temps del franquisme" lingüístic

J.A.Fernàndez y N.Mestres, Plataforma per la Llengua
EUROPA PRESS

Un informe sosté que el Govern espanyol aprova 50 noves lleis que "imposen el castellà"

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Plataforma per la Llengua ha assegurat aquest dimecres que amb la política lingüística del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, s'està "retornant als temps del franquisme des del punt de vista lingüístic".

Ho ha dit després que l'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demana obrir un nou període de matriculació escolar a Catalunya per garantir que el castellà sigui llengua vehicular el pròxim curs.

En roda de premsa per presentar l'InformeCAT 2015, el membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua Josep-Anton Fernàndez ha augurat que el recurs no tindrà un gran recorregut, i ha assegurat que es tracta d'"un atac a la línia de flotació de la convivència a Catalunya".

En el seu informe, que Fernàndez ha presentat al costat de la nova directora de la Plataforma, Neus Mestres, l'entitat afirma que el Govern espanyol ha aprovat 50 noves lleis i disposicions a l'últim any que "imposen el castellà mentre que el reconeixement oficial del català a l'Estat és nul".

Ha retret la política "reguladora, intervencionista i antidemocràtica" del Govern espanyol, i ha remarcat que Catalunya necessita un Estat a favor que la protegeixi com mereix.

Fernàndez ha assegurat que el català és una llengua amb gran vitalitat i grans reptes com altres, però que té el problema afegit de les "polítiques agressives de l'Estat".

ÚS DEL CATALÀ

Segons l'estudi, el català gaudeix de bona salut i es troba en ple creixement, com demostra que ha sumat 1,4 milions de parlants en els últims deu anys, i que la comprensió del català se situa en "índexs més alts que mai".

La Plataforma considera que una de les assignatures pendents és passar del coneixement a l'ús habitual, ja que a Catalunya el 80% dels residents sap parlar català, però només un 36% el té com a llengua habitual.

L'entitat celebra que el català "no para de créixer" entre la població immigrant, ja que un 82% d'estrangers entén el català, un 52% el sap llegir i un 36% el sap parlar, a més que un 65% dels estrangers residents a Catalunya afirma que vol millorar els seus coneixements de català.

Entre sectors, la Plataforma ha remarcat la bona salut del català en àmbits com les noves tecnologies, amb la seva inclusió en els principals fabricants d''smartphones' i versió en els navegadors, i els mitjans de comunicació, especialment els diaris digitals en català i la ràdio generalista.

Tot i això, ha contraposat les carències que encara té en àmbits com l'empresa, on només un 10% dels productes de fabricant distribuïts a Catalunya incorporen el català a l'etiquetatge, i la justícia, on per vuitè any consecutiu baixa el nombre de sentències i se situa al 12%.

Respecte a les pròximes eleccions locals i autonòmiques del 24 de maig, ha demanat als "partits amb traducció democràtica" de la Comunitat Valenciana, Aragó i Balears que expliquin les seves mesures per evitar la discriminació del català, i als de Catalunya mesures per com millorar la situació del català en els seus municipis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés