Publicat 18/08/2014 19:53

Plataforma per la Llengua acusa el Govern de fer "més laxa" la llei del cinema

Francesc Marco, J. M. López Llaví (Plataforma per la Llengua)
Europa Press

PRADA DE CONFLENT (FRANÇA), 18 ago. (EUROPA PRESS) -

Plataforma per la Llengua ha acusat aquest dilluns al Govern de promoure una reforma "més laxa" de la llei del cinema català, després que el Parlament acceptés al juliol tramitar la proposta que ha fet la Generalitat.

Durant un col·loqui de la XVI Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, el membre de la directiva de Plataforma per la Llengua Josep Maria López Llaví ha assegurat que no s'hauria de reformar la normativa actual, que estableix una quota del 50%.

Segons ha dit, el text actual no ha donat resultats, perquè només el 4,79% d'estrenes a les sales de cinema de Catalunya són en català, segons l'entitat.

En l'última sessió del Parlament abans de l'estiu, es va acceptar tramitar la reforma d'aquesta llei per fer-la "més laxa" i equiparar la quota de català en els cinemes a la que té aquest idioma en els mitjans de comunicació, segons López Llaví.

Ha dit que a la ràdio s'ha assolit una "normalitat", ja que la meitat d'emissores utilitzen en català --entre públiques i privades, d'àmbit autonòmic i local--, però que aquesta quota no se supera en els canals de televisió.

Francesc Marco, que també forma part de la direcció de Plataforma per la Llengua, ha lamentat les dificultats que ha posat l'Estat a la llengua catalana, i que "no hagi estat capaç de concebre com una riquesa" el fet que hi hagi més llengües que el castellà.

"En comptes de projectar de manera plural el català, el basc i el gallec, fa un intent d'uniformització", segons Marco, que ha citat la vitalitat del català a les xarxes socials i a Internet com a prova del dinamisme d'aquesta llengua.

EXILI REPUBLICÀ

També aquest dilluns a l'UCE, la Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, ha organitzat un monogràfic que ha reivindicat el llegat de tots els republicans que fa 75 anys van haver d'exiliar-se per la seva derrota a la Guerra Civil.

El president de la fundació i exconseller, Josep Huguet, ha assegurat que la legislació estatal sobre memòria històrica és insuficient i "impedeix que els historiadors facin una llista dels delators" de republicans.

"Ningú els perseguiria, però és bo saber" tota la informació sobre la repressió, igual que ha passat a altres països, segons Huguet, que atribueix a un dèficit democràtic els pocs avenços que veu en la memòria històrica.

També ha destacat que la situació actual té el seu ADN en el franquisme, sistema que ha definit com a "nazifeixista que ho va deixar tot lligat i ben lligat, amb un Rei que està aforat i ben aforat", ha dit sobre Joan Carles I.

Per a ell, també les democràcies occidentals van contribuir a consolidar el franquisme, en no acabar amb ell després de la II Guerra Mundial, i ha considerat que això s'ha de tenir en compte en un balanç de la Història contemporània.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés