Publicat 16/02/2016 18:01

El plàncton participa en l'eliminació del carboni de l'oceà

El plancton participa en la eliminación del carbono del océano
CSIC

BARCELONA, 16 febr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional amb col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic) ha destacat la importància del plàncton com a regulador del clima, ja que participa en l'eliminació del carboni de les capes superiors de l'oceà.

El treball, publicat a la revista 'Nature', realitza una clara descripció de la comunitat d'organismes de plàncton que participen en l'eliminació del carboni i inclou algunes espècies noves abans desconegudes, a més de descriure les funcions principals de bacteris que participen en el procés, ha informat aquest dimarts en un comunicat.

Els investigadors han demostrat que amb un número limitat de gens bacterians i virals són capaços de predir com varia l'exportació de carboni de les capes superiors de l'oceà cap a les profunditats.

Aquestes troballes han de permetre als científics entendre més bé la sensibilitat d'aquesta xarxa d'organismes en el context d'un oceà canviant i predir amb més precisió els efectes que tindrà el canvi climàtic sobre el funcionament de la bomba biològica de carboni, un procés "clau" per capturar carboni a escala mundial.

Aquest article procedeix de l'anàlisi de les mostres preses per l'expedició Tara Oceans (2009-2013) a les regions pobres en nutrients que cobreixen la major part dels oceans, més del 70% de la seva superfície.

A diferència d'altres estudis publicats per aquesta expedició a la revista 'Science', aquest treball ha permès descriure "la primera xarxa social planctònica associada amb l'exportació de carboni a les regions pobres en nutrients".

En aquest treball també hi han participat el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), la Université Pierre et Marie Curie, la Université de Nantes, el VIB, l'European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i el CEA/Institut de Génomique, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés