Actualitzat 03/02/2014 10:15

'La plaga' de Neus Ballús dóna la campanada en els Premis Gaudí

La directora de 'La plaga', Neus Ballús
Foto: D.RUANO/P.AMATE

La Barcelona devastada de 'Els últims dies' s'emporta set estatuetes

   BARCELONA, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

El documental 'La plaga', dirigit per Neus Ballús, ha donat la campanada a la VI edició dels Premis Gaudí de cinema català, on s'ha emportat els guardons a millor pel·lícula, director, guió i muntatge.

   D'altra banda, la gran favorita de la nit, 'Els últims dies', s'ha fet amb el premi a la millor pel·lícula de parla no catalana i altres sis distincions menors.

   La gala, celebrada al Barcelona Teatre Musical i conduïda per Àngel Llàcer, ha acimat els dos llargmetratges en una nit plena de gestos de complicitat al cineasta mort Bigas Luna, crítiques a la situació de crisi que travessa el sector audiovisual, l'alt índex d'atur entre els actors i en contra de la reforma estatal de la llei de l'avortament.

   "Que nosaltres som les responsables dels nostres cossos i les nostres decisions", ha assenyalat una aplaudida Clara Segura, en el seu discurs després de recollir el Gaudí a la millor actriu secundària pel seu paper en 'Tots volem el millor per a ella'.

   L'òpera prima de Ballús, produïda per Kinògraf, TVC i Art France i que es basa en la història d'un pagès que intenta fer producció ecològica i que contracta a un lluitador de lluita lliure perquè l'ajudi, s'ha convertit en una de les grans sorpreses de la nit, en què la directora ha recollit emocionada els grans premis de la nit, i ha recordat que aquesta peça s'ha cuit a foc lent al llarg de cinc anys.

   La producció de ciència-ficció 'Los últimos días' dels germans Pastor, que narra els adveniments provocats per una misteriosa malaltia que s'estén per tot el planeta, s'ha fet amb els guardons a millor direcció de producció, direcció artística, fotografia, so, efectes especials i maquillatge.

   L'actriu Nora Navas ha recollit l'estatueta a millor actriu protagonista pel seu paper a la pel·lícula de la jove directora Mar Coll 'Tots volem el millor per a ella', mentre que el veterà actor José Sacristán per 'El muerto y ser feliz', i 'Món petit' s'ha alçat com el millor documental.

   Com és habitual a la gala, les parelles que han lliurat els premis han estat actors, així com també han sorprès les formades pels cuiners de fama internacional com Carme Ruscalled o els presentadors radiofònics Mònica Terribas i Jordi Basté.

   En una intervenció gravada des de Munic, que ha dirigit en alemany i català, l'extècnic del FC Barcelona Pep Guardiola ha introduït el premi a la millor pel·lícula, que ha guanyat la pel·lícula 'Amour', de Michael Haneke.

POLÈMICA D'ALBERT SERRA

   Un dels moments polèmics de la nit l'ha protagonitzat el cineasta independent Albert Serra qui, caracteritzat de pallasso, ha introduït el premi a millor muntatge, i ha reivindicat el paper dels muntadors en un discurs que ha assenyalat que "el cinema és més que interpretació".

   Serra, el gran oblidat en les nominacions en la posada de llarg del cinema català, ha suggerit a l'acadèmia que expulsi tots els actors i els enviï a Guantánamo.

   Abans de la presentació de la millor pel·lícula, l'actor Eduard Fernández ha tingut un record per al recentment desaparegut Phillip Seymour Hoffman, i s'ha referit a les paraules de Serra sobre els actors al·legant que "Hi ha coses que no es diuen".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés