Publicat 31/10/2019 18:21:33CET

Pilar Pallarés, Premi Nacional de Poesia: "L'Estat espanyol encara té una visió centralista amb les llengües"

Pilar Pallarés
SANTOS DÍEZ (OLLO DE VIDRO-ACAB)

MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

La poeta gallega Pilar Pallarés, que ha rebut el Premi Nacional de Poesia per la seva obra 'Tempo fósil', ha lamentat que "l'Estat espanyol encara té una visió centralista" amb les llengües, tot i que "s'intenta dissimular".

Pallarés, que ha escrit la majoria de la seva obra en gallec, ha assenyalat en declaracions a Europa Press després de la concessió del premi que "la situació de la literatura en gallec té a veure amb la situació del país". "Jo vaig ser educada en espanyol per pares gallecs parlants", ha explicat.

La poeta es reconeix com a "nacionalista" precisament per una qüestió de la llengua. "A Galícia el problema de l'idioma està molt lligat a una situació de classe, a les classes populars: sóc nacionalista per això, perquè a mi les identitats no m'importen en absolut, sóc antiidentitària", ha assegurat.

És per això que Pallarés entén que l'ús del gallec està "vinculat a una defensa de classe", cosa que "en altres nacions de l'Estat és una situació diferent". En qualsevol cas, ha matisat que aquesta postura nacionalista no està vinculada a la independència gallega. "Com a concepte teòric està molt bé, però en l'actual context no hi ha molt lloc. Almenys en el cas gallec", ha destacat.

Pallarés s'ha mostrat "bastant sorpresa" amb la concessió del premi, del que ni tan sols sabia que s'entregava aquest dijous 31 d'octubre. "Quan em van trucar, estava comunicant i no van aconseguir parlar amb mi. Va ser el meu editor el qual em va cridar després i pensava que era per una antologia que estàvem preparant", ha afegit.

'Tempo fósil' sorgeix d'"una situació bastant personal" de l'autora, la desaparició de la casa construïda pel seu pare a causa de l'ampliació de l'aeroport de la Corunya. "És un llibre que gairebé ni tenia pensat publicar i parla d'un tema que m'obsessiona: la possibilitat que alguna cosa pugui perviure".

"El temps sempre està en la meva poesia, també la fugacitat i la capacitat que té la naturalesa de destruir-se i regenerar-se. Sóc molt pessimista pel que fa a la destrucció del planeta, és el que més em preocupa en aquests moments", ha indicat l'autora, qui també reconeix "una consciència de la mort" des de la seva infància que ha marcat part de la seva poesia.