Publicat 13/12/2019 16:00:26 +01:00CET

Philipp Blom analitza la naturalesa sistémica de la història a partir del canvi climàtic en un assaig

L'escriptor i historiador alemany Philipp Blom
EUROPA PRESS

Adverteix de la catàstrofe

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i historiador alemany Philipp Blom analitza en el seu nou assaig 'El motín de la naturaleza' (Anagrama) l'essència sistèmica de la història a partir de la Petita Edat de Gel, la seva repercussió per al sorgiment del món modern i la il·lustració i reflexiona sobre els desafiaments del canvi climàtic actual i "la catàstrofe que vindrà".

L'editora Silvia Sesé ha presentat aquest divendres amb l'autor un assaig que connecta el passat amb el present de la mà d'un "historiador amb estil propi" que, segons Sesé, ha fet una tasca d'investigació impressionant.

Blom situa l'obra entre els anys 1570 i 1700 perquè, si bé "no hi ha comunió entre els experts i no té un període concret", l'època escollida és quan succeeixen els efectes més clars i més concrets que deslligaran l'eclosió del món modern.

LA INFLUÈNCIA DEL CLIMA

Segons ha explicat, el punt de partida de l'obra és la consciència del canvi climàtic que està experimentant el món avui dia, que fila amb la premissa que "si el clima canvia també ho fa la societat" tal com és coneguda, una regla que en l'actualitat no es compleix.

Quan a la fi del segle XVI les temperatures van començar a caure, el bloqueig de la societat que no podia conrear a causa del fred i no podia transportar les seves mercaderies per culpa del gel va desembocar en una sèrie de decisions que van comportar un desenvolupament tecnològic, ha insistit.

Segons Blom, mitjançant la Petita Edat de Gel va sorgir la primera investigació empírica que, tot i que encara no era el mètode científic, reflectia la voluntat de trobar solucions a la problemàtica lluny de les respostes religioses i morals de l'Edat Mitjana que no "aportaven res positiu".

"Va propiciar uns canvis dràstics que van afavorir l'aparició d'una xarxa comercial a Europa, un nou model econòmic, una nova classe treballadora, es va començar a pensar en termes de mercat i es va formalitzar una societat més tolerant amb una població més alfabetitzada, va anar el principi de la il·lustració i ho va canviar tot", explica.

UN NOU CANVI DE PARADIGMA

Blom ha apuntat que el pensament modern que va sorgir en aquesta època va determinar la idea de creixement econòmic que ha prevalgut en els últims 400 anys, basat en l'explotació econòmica de recursos naturals que ha conduït la societat occidental fins al punt climàtic actual.

L'autor assegura que el món necessita un nou model social, econòmic i de governament: "Crec que si tot va canviar al segle XVII pel canvi climàtic, tot ha de canviar ara".

"Hem de canviar de model perquè estem tot el dia comprant coses que no necessitem, amb diners que no tenim per impressionar gent que no ens agrada", ha sentenciat.

ELS DRETS DE LA NATURALESA

Ha destacat que quan van aparèixer els Drets Humans va ser una bogeria "pràcticament anàrquica" perquè confrontaven amb l'imaginari col·lectiu de l'època, però que amb el pas del temps s'han apoderat de l'opinió pública.

Tot i això, ha comentat que estan quedant obsolets, i ha teoritzat sobre una nova il·lustració que tingui en compte els drets de la naturalesa, els animals i les generacions futures, per deixar enrere aquesta "recerca perpètua d'un benefici que només té en compte l'econòmic i descura el social, cultural i humà".

També ha argumentat que la societat actual no està construïda per a les persones i la seva convivència: "Ens enfrontem a una amenaça existencial per a la supervivència de l'ésser humà", i ha afegit que, si bé la revolució ha de venir dels joves, no hi ha temps per esperar una nova generació.

Segons Blom, l'activisme ecològic que lidera la joventut en l'actualitat ha d'eixamplar-se i no ser exclusiu únicament per a les classes mitjanes altes: "En democràcia necessites una massa crítica per aconseguir coses".

"Només sobreviurem si posem la naturalesa en el centre i ens preguntem, realment, Què és ser éssers humans?", ha sentenciat.