Publicat 15/07/2020 22:31

'Persecució', de Toni Sala, guardonada amb el premi Crexells de l'Ateneu Barcelons

L'escriptor Toni Sala, guanyador del Premi Crexells 2019, durant la trobada amb la premsa en l'Ateneu Barcelons, aquest dimecres 15 de juliol del 2020.
EUROPA PRESS

El jurat ha valorat la "valentia i ambició" de la novella en tractar temes com el mal o la violncia

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

La novella 'Persecució', de l'escriptor Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969), ha estat escollida obra guanyadora del Premi Crexells de l'Ateneu Barcelons a la millor novella catalana publicada el 2019, en la 49a edició d'aquest guardó.

Sala ha rebut el premi aquest dimecres a la tarda en un acte de petit format a causa de l'epidmia del Covid-19 a la Sala Oriol Bohigas de l'Ateneu, al que ha assistit la consellera de Cultura de la Generalitat, Maringela Vilallonga.

El jurat ha valorat la "valentia i ambició" de l'obra en explorar el mal i la violncia des d'un punt de vista asptic i incmode que no estalvia al lector la cruesa de temes com el feminicidi, el racisme, la presó o la mort.

UNA NOVELLA INCMODA

'Persecució', publicada per L'Altra Editorial, presenta la histria d'Albert Jordi, un home que, a la primera pgina de la novella, confessa a la seva parella que deu anys enrere va matar amb un ganivet a qui va ser la seva dona i que, per aquest motiu, va estar a la presó.

A partir d'aquest moment, la novella acompanya al protagonista, a la seva parella --lia--, a un antic company de cella i a una hostessa reconvertida en treballadora d'hotel, en un relat a quatre veus que, segons el seu autor, mira al mal directament i sense subterfugis.

Aquesta manera d'escriure "té un punt de risc, perqu la novella no té 'moralina'", ha dit Sala aquest dimecres en una trobada amb la premsa, en el qual ha reconegut que l'obra no ha estat rebuda amb bons ulls en tots costats.

De fet, ha explicat l'autor, la publicació del llibre als Estats Units ha quedat detinguda per l'estil directe amb el qual es tracta l'assassinat d'una persona de color, davant la polmica que podria generar en plena expansió del moviment 'Black Lives Matter'.

Una decisió que Sala ha considerat errnia ja que, ha assegurat, la novella confia que el lector entendr el que est malament en la vida dels seus protagonistes sense necessitat d'explicitar-ho, i perqu considera innecessari suavitzar un relat amb tints realistes: "No veure el mal és el primer pas cap a la hipocresia, i l'últim ja és el cinisme".

"És una novella incmoda i difícil de classificar perqu no pren partit ni adoctrina", ha corroborat el filleg i editor Joan Santanach, membre del jurat al costat del periodista i escriptor Jordi Nopca, la crítica Marina Porras, el poeta David Castillo i la novellista i periodista Ada Castells.

"És un relat sense complacencias", ha afegit Nopca, que ha valorat la narrativa i estil de l'autor durant tota la novella i ha celebrat la riquesa i lllibertat amb la qual Sala descriu la Catalunya contempornia, ja que el llibre est ambientat en l'any 2017.

UN AUTOR CONSAGRAT

Encara que el premi s'atorga a l'obra en concret, el jurat ha remarcat l'extensa carrera de Sala, que acumula premis com el Documenta por 'Entomologia' (1996), el Sant Joan de narrativa per 'Rodalies' (2004), el Ciutat de Barcelona per 'El cas Pujol' (2015) o el de la Crítica per 'Els Nois' (2015).

Guanyador del Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya l'any 2005, Sala és autor de setze novelles i una desena d'assajos, una experincia que, segons Ada Castells, es nota en 'Persecució': "L'estil flueix i aix requereix d'una maduresa narrativa que una primera novella no hagués tingut".

Castillo, guanyador del Premi Crexells el 1999, també ha defensat el premi per a Sala pel seu enfocament "políticament incorrecte" i per la llibertat creativa que ha demostrat l'autor en l'obra, un aspecte clau per rebre aquest guardó.

"Aquest és un premi a contra corrent", ha destacat Castillo, que ha recordat, com els organitzadors, el passat polmic del Premi; que compta amb una primera edició deserta en 1928 per decisió del jurat --del que formaven part Pompeu Fabra o Gaziel--, cinquanta anys d'ostracisme durant el Franquisme, i decisions de gran polmica.

UN PREMI POLMIC

Més enll del seu passat lluny, el Premi Crexell ha viscut en els últims anys dos de les seves edicions més polmiques: en la del 2016 va ser escollida guanyadora 'Crui. Els portadors de la torxa', del malloquín Joan Buades, una decisió molt criticada per ser una obra autoeditada i difícil d'aconseguir fora de les Illes Balears.

L'any 2017, l'Ateneu Barcelons es va veure obligat a suspendre la convocatria, després de la retirada en bloc dels onze finalistes del premi, entre els quals es trobaven autors com a Tina Valls o Raül Garrigasait, que van renunciar a participar en protesta per una decisió del jurat que, adduen, vulnerava les bases del premi.

Amb la concessió del XLVII Premi Crexells a la novella de l'escriptor Melcior Menges 'Sobre la Terra Impura' (2018), escollida per l'actual jurat després d'una reestructuració dels premis, va quedar silenciada la polmica, que els organitzadors han donat aquest dimecres per completament acabada amb el premi a 'Persecució'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés