Publicat 01/05/2021 11:46CET

El periodista Rafael Vilasanjuan reivindica en un llibre la immigració com una "oportunitat"

Archivo - Arxivo - El periodista Rafael Vilasanjuan, Director d'Anàlisi i Desenvolupament Global de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i antic Secretari General de Metges Sense Fronteres Internacional, acaba de publicar 'Les fronteres d'Ul
GLÒRIA SOLSONA / ISGLOBAL - Archivo

Assegura que Europa ha tingut una "actitud criminal" envers els refugiats

BARCELONA, 1 maig (EUROPA PRESS) -

El periodista Rafael Vilasanjuan està convençut que la immigració "és una oportunitat, més que una amenaça" i ho defensa amb arguments en el seu últim llibre, 'Les fronteres d'Ulisses. El viatge dels refugiats a Europa' (Debate), al mateix temps que critica l'actitud d'Occident envers aquest fenomen, del qual es compleix un lustre.

"Hi ha moltes raons per augmentar i tenir un bon projecte d'immigració al nostre país i només una per no tenir-ne: la por", ha defensat Vilasanjuan en una entrevista d'Europa Press, en què ha sostingut que negar l'entrada a migrants i refugiats és poc convenient, poc ètic i, fins i tot, il·legal.

"Europa ha tingut, envers la crisi de refugiats, una actitud criminal. Entre d'altres coses perquè s'ha saltat les lleis", ha afirmat el periodista, que ha recordat que els països membres de la Unió Europea han reconegut l'estatut del refugiat i que tenen l'obligació d'acollir-los i protegir-los.

Director d'Anàlisi i Desenvolupament Global de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i antic Secretari General de Metges Sense Fronteres Internacional, Vilasanjuan ha estudiat de prop la realitat d'immigrants i refugiats, i ha treballat en zones de conflicte com l'Afganistan, Somàlia, el Congo o Colòmbia.

CONVENIÈNCIA

Vilasanjuan ha defensat que la immigració aporta una capacitat i mà d'obra que Europa necessita, i una joventut que no té: "El nostre continent ha de ser mestís i ha de ser molt més porós a la immigració, perquè si no la nostra societat no té futur. O fins i tot ni present".

"En un país com Espanya, podem debatre sobre quants [migrants] necessitem, però per mantenir l'estat del benestar en necessitem un milió cada any d'aquí al 2050", ha sostingut l'autor, que ha recordat que la població espanyola està envellida i que la seva taxa de fertilitat (de l'1,2) és insuficient per mantenir les pensions.

Ha afirmat que els migrants que arriben a Europa ho fan per "aportar el millor que tenen, que és la seva capacitat per desenvolupar un país", i ha recordat que Àfrica multiplicarà per tres la seva població en 25 anys, i que ara com ara ja té una població molt més jove que l'europea, atès que només el 3% dels africans tenen més de 60 anys.

"El que tampoc es pot és a dir és que obrim les portes de bat a bat. Seria ingestionable. El camí està al mig", ha dit Vilasanjuan, que aposta per repartiments; polítiques comunes a Europa; processos d'integració cauts, rigorosos i intel·ligents; i més informació tant als països d'origen com als de destinació.

DAVANT LA POR

Vilasanjuan ha sostingut que la por a la immigració respon a interessos partidistes i coincideix amb tres crisis a Europa, a les quals recentment s'hi ha sumat una quarta crisi, del coronavirus, però que "cap està motivada pel flux de persones que vénen de fora, siguin refugiats o immigrants".

Es tracta, ha sostingut el periodista, de la crisi financera que va afectar especialment als països del sud d'Europa i que també són porta d'entrada de la immigració; la crisi de seguretat provocada pel terrorisme islàmic; i una crisi d'identitat europea, que inclou processos com el Brexit o l'antieuropeisme.

Davant aquestes crisis, l'autor considera que han sorgit respostes simplistes i errònies, fruit de la por i una manipulació interessada: que els estrangers treuen la feina als ciutadans autòctons, que els immigrants són responsables de la violència i el terrorisme, o que només el nacionalisme pot frenar aquestes situacions.

"Tenim exemples al món de països que ni han perdut la seva identitat, ni han perdut la seva cultura, ni han entrat en recessió", ha sostingut Vilasanjuan, que ha citat el cas d'Alemanya i els refugiats sirians, que han aportat més diners a les arques alemanyes del que ha costat la seva integració, ha indicat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés