Publicat 02/03/2019 12:27

La periodista Esther Vivas planteja una mirada feminista de la maternitat a Mama desobedient

La periodista Esther Vivas planteja una mirada feminista de la maternitat en 'Ma
REMITIDA/EUROPA PRESS

BARCELONA, 2 març (EUROPA PRESS) -

La periodista catalana Esther Vivas publica aquesta setmana Mama desobedient (Ara Llibres/Capitán Swing), una mirada feminista a la maternitat que repassa de forma crítica la relació entre el capitalisme i les cures, la concepció, l'embars, l'atenció al part i la lactncia.

En declaracions a Europa Press, Vivas critica que "la maternitat ha estat segrestada pel patriarcat i relegada a la invisibilitat i a la llar", i critica que es menyspre un treball de cures essencial per a la reproducció humana i per a la societat.

En el llibre aborda alguns dels principals temes d'actualitat entorn la maternitat, com els permisos iguals i intransferibles per a la cura de fills, lamentant que les reivindicacions per allargar la baixa per maternitat hagin estat rebutjades, mentre que els permisos paternals han augmentat un 150% en l'últim any i mitg.

"No és lgic que les iniciatives polítiques es basin a exigir una ampliació de la baixa de paternitat sense tenir en compte que la de maternitat és extremadament escassa" i no s'ha modificat en 30 anys, apunta.

La maternitat subrogada és també qüestionada per Vives per considerar que converteix la capacitat de gestació femenina en un negoci que treu partit de les desigualtats econmiques, i obvia drets de les gestants i les criatures.

VIOLNCIA OBSTTRICA

La crítica a la violncia obsttrica soferta per les dones durant l'atenció a l'embars i el part té un paper destacat en l'obra, en el que considera "l'última frontera de la violncia de gnere", acceptada per la institució sanitria i per moltes de les dones que la pateixen.

"No és una crítica contra el personal sanitari", avisa Vives, que posa el focus en la formació dels metges i en una visió del part com si aquest fos una malaltia, la qual cosa desemboca en una atenció hipermedicalitzada i altament intervencionista.

La periodista carrega contra determinades rutines hospitalries que "infantilitzen" la dona i suposen un risc per a la seva salut, com les cesries programades sense justificació mdica, els tactes vaginals realitzats per múltiples persones, les episiotomies per rutina, la maniobra de Kristeller --pressionar l'abdomen de la paridora perqu el beb surti més rpid-- i la separació de la mare i el beb després del naixement, totes desaconsellades per organismes sanitaris com l'OMS.

"EL NEGOCI DEL BIBERÓ"

Vivas, periodista especialitzada en sobirania alimentria, revisa també "el negoci del biberó" i la publicitat enganyosa de grans empreses alimentries per fer creure que la llet artificial i la materna són equivalents.

Defensa que el primer acte de sobirania alimentria possible és donar el pit, "perqu no hi ha cap aliment més saludable i més quilmetre zero que la llet materna", que veu amenaada pels interessos de la indústria agroalimentria.

A més, carrega contra les traves del mercat laboral a les mares que volen alletar i lamenta la falta de recursos de la sanitat perqu les mares que ho desitgin gaudeixin d'una lactncia materna exitosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés