Una performance de 'El cuento de la criada' protesta a València contra una jornada comercial sobre ventres de lloguer

Performance a l'Hotel Sorolla
CEDIDA
Publicat 10/11/2018 17:24:32CET

   VALÈNCIA, 10 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Una desena de dones vestides amb la indumentària de la distopia 'El cuento de la criada' han realitzat aquest dissabte una performance davant de l'Hotel Sorolla de València per protestar contra la jornada comercial sobre ventres de lloguer que tenia previst celebrar l'empresa americana Circle Surrogacy a l'interior.

   La trobada va ser suspesa davant l'oposició d'un centenar d'organitzacions del moviment feminista i associacions de diferents àmbits, que han decidit mantenir la protesta. Entre elles hi ha partits com la branca de Feminismes del PSPV, Podem o Esquerra Unida, i sindicats com a CCOO PV, UGT PV o Intersindical.

   La protesta ha comptat amb un centenar d'activistes i un grup de dones vestides amb l'abillament de la sèrie basada en el llibre de Margaret Atwood, en el qual les dones fèrtils són sotmeses a tenir fills i cedir-los a parelles que no poden procrear. Durant la performance, el grup ha donat voltes en cercle per després llevar-se la vestimenta i cridar 'Visca la lluita feminista'.

   En el manifest, al que s'han adherit 120 organitzacions feministes, denuncien la pràctica dels úters de lloguer per suposar "la mercantilización del cos i la capacitat reproductora de les dones" i mantenir "una expressió més de l'aliança entre patriarcat i capitalisme".

   Les associacions rebutgen així que "la dona sigui considerada com un mitjà i no com una fi", la qual cosa adverteixen que suposa "un atemptat contra la seva dignitat". "En els úters de lloguer es troba l'escassa o nul·la garantia dels drets de les dones gestants i un augment del negoci que implica aquesta tècnica", subratllen, per reivindicar que "el desig de ser pares o mares mai pot substituir o violar els drets que assisteixen a les dones i els menors".

   Sota aquest prisma, les feministes defensen que la mercantilización de la maternitat mitjançant els úters de lloguer "comporta un condemnable control sexual sobre les dones gestants", alguna cosa que veuen equiparable a la prohibició de l'avortament o la regulació de la prostitució, a més del "inevitable risc de trànsit de fills i filles nascudes d'aquesta pràctica i la desigualtat estructural entre homes i dones".

   Per evitar-ho, insisteixen que la pràctica d'úters de lloguer "no pot ser abordada sense tenir present el context relacional, desigual i jeràrquic, en el qual els homes segueixen dominant determinades relacions de poder que s'articulen sobre els privilegis masculins i la subordinació femenina, traduïda en el sofriment de tot tipus de violències que resten autonomia i dignitat a les dones". Entre elles destaquen les que "mitjançant un intercanvi comercial, posen a la disposició de l'home el seu cos", com la pornografia, la prostitució o els úters de lloguer.

PRÀCTICA PROHIBIDA A ESPANYA

   Sobre aquesta pràctica, les organitzacions recorden que la regulació dels úters està prohibida a Espanya per l'article 10 de la Llei 14/2006 sobre tècniques de reproducció humana, que considera "nul de ple dret el contracte pel qual es convingui la gestació, amb o sense preu, a càrrec d'una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant o d'un tercer".

   En conseqüència, "la filiació dels fills nascuts per gestació de substitució serà determinada pel part", com recull l'article 10.2 de la mateixa llei. Així mateix, la norma no considera la gestació subrogada com una tècnica de reproducció humana assistides.

   Per tot això, amb la performance, les associacions volen expressar el seu rebuig a "una pràctica que instrumentalitza a les dones, sabent que en la majoria d'ocasions les que accedeixen ho fan en unes situació d'extrema pobresa i vulnerabilitat", sobretot "quan manipula en el seu caràcter altruista que endolceix i amaga el trànsit i l'explotació de les dones gestants".

   De cara al futur, adverteixen que la seva regulació "obriria la porta a articular compensacions econòmiques o acudir a altres països en el cas més que probable que a Espanya no hi hagués el nombre suficient de dones 'altruistes' per satisfer el desig de ser pares o mares".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.