Publicat 13/06/2015 13:07

Perforen un volcà a Girona per reconstruir clima i paisatge de fa 3,2 milions d'anys

Perforan un volcán para reconstruir el clima y pasiaje del Plioceno
GERARD CAMPENY/IPHES

GIRONA, 13 juny (EUROPA PRESS) -

Un equip d'arqueòlegs de l'institut català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) ha perforat el centre del volcà del jaciment del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella (Girona), per reconstruir el clima i el paisatge del Pliocè superior --fa 3,2 milions d'anys--.

En una entrevista d'Europa Press, el coordinador del projecte Bruno Gómez ha explicat que han extret sediments de 140 metres de profunditat per conèixer, a través de l'anàlisi del pol·len, "el dia a dia del clima i el paisatge" de fa 3,2 milions d'anys.

Es tracta de la primera vegada que s'arriba a aquesta profunditat a la Península Ibèrica --i una de les poques que es realitza a Europa--, en un volcà tipus 'maar', és a dir, que al seu interior s'hi havia format un llac.

El període que s'analitzarà és "un moment molt important" perquè es troba a les portes de l'aparició de l'espècie humana i del canvi climàtic que es va produir llavors: del clima subtropical al mediterrani que coneixem avui.

Els arqueòlegs podran estudiar la tendència de les corbes climàtiques i comparar-les amb l'evolució actual per veure si és fruit de la pròpia naturalesa o, com sembla, conseqüència de l'alteració humana.

"Estem descobrint una instantània del que hi havia a Catalunya en aquella època" perquè dins del llac es conserva absolutament tot, ha dit, i les característiques climàtiques i paisatgístiques es poden estendre al mediterrani europeu, ja que són molt similars.

70 CAIXES DE SEDIMENTS

Els científics han reunit fins a 70 caixes de sediments, que guarden entre Barcelona i Tarragona, i que començaran a mostrejar durant els pròxims dies, tot i que els resultats no es coneixeran fins a finals de 2016.

Els arqueòlegs han trobat el centre del volcà en el sondeig mecànic gràcies a les campanyes de prospecció geofísica per reconstruir el subsòl del volcà que realitzen des de 2011.

De fet, van realitzar un primer sondeig mecànic a 113 metres i, en veure que estava un poc desviat, van desplaçar la perforació 80 metres, i van tornar a intentar-ho amb èxit a 140 metres.

La perforació, que es s'ha desenvolupat del 5 de maig fins a començament de juny, també permetrà conèixer amb detall la formació del volcà del Camp dels Ninots.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés