Publicat 09/09/2020 14:45

Pep Coll retrata el camp i les "il·lusions i desenganys" de la Transició en 'L'any que va caure la roca'

L'escriptor Pep Coll és autor de diverses desenes de llibres i ha rebut premis com el Sant Joan (2005), el Sant Jordi (2007) o el Crexells (2014).
EDITORIAL PROA

   BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

   L'escriptor Pep Coll ha presentat aquest dimecres en una roda de premsa telemtica 'L'any que va caure la roca' ('L'any que va caure la roca'), de l'Editorial Proa, una novella sobre les "illusions i desenganys" de la Transició espanyola, encarnades en set personatges que tracten de refundar el seu poble: Malpui.

   El llibre, publicat aquest mes de setembre, s'inicia amb la destrucció sota una allau de pedres d'aquest llogaret imaginari, i aprofita la catstrofe i la nova situació dels set supervivents per realitzar una "metfora de la transició política espanyola", en paraules del seu autor.

   Es dóna el cas també que els set homes que hauran d'emprendre la reconstrucció són els joves del poble, que el volien abandonar, i que ara es trobaran davant la possibilitat revolucionria de crear alguna cosa totalment nova.

   "La caiguda de la roca és com la caiguda d'un mur: els personatges se senten lliures", ha explicat Coll, que fa un parallelisme entre la mort del dictador Francisco Franco i la desaparició de Malpui --inspirada en el seu poble, Pessonada (Lleida)-- i entre la construcció del nou poble i l'arribada de la democrcia.

   Al mateix temps, Coll cerca reflectir amb la fundació del nou municipi, que es dir Vilanova de Malpiu, temtiques com l'xode rural, el moviment hippy, la pugna entre la ciutat i el camp o els vells odis i picabaralles del poble.

   Tot aix en parallel als canvis polítics, socials, econmics i culturals que es viuen a Espanya, "que s'experimenten d'una manera molt diferent al món rural que en la vida urbana", i que es reflecteixen en les experincies dels fundadors de Vilanova de Malpiu.

   L'autor segueix els protagonistes del llibre i el seu entorn des del 1975 fins el 2014, un període de temps que permet que els personatges descobreixin "que el nou poble també té esquerdes" i que tot en el passat no sempre va ser pitjor; per també que durant la creació de la seva nova llar van ser realment lliures i van viure intensament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés