Publicat 18/6/2019 18:21:05 +02:00CET

El pensament catastrofista determina la intensitat i l'efecte del dolor en el pacient segons un estudi

Un estudi desvetlla que la depressió pot propagar-se a través de les xarxes socials
PIXABAY

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Metges i infermeres catalans d'atenció primària han detectat que el pensament catastrofista i certes creences davant el dolor determinen la intensitat i l'efecte del mal en la funcionalitat del pacient amb dolor crònic musculoesquelètic i amb depressió, en una investigació amb una mostra de 317 pacients amb depressió clínica i dolor musculoesquelètic crònic.

L'estudi, publicat en el butlletí d'Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), ha detectat que el 85% de pacients deprimits tenen paral·lelament símptomes dolorosos, i el 49% dels pacients que pateixen dolor musculoesquelètic crònic presentaven també més depressió.

El coneixement dels mecanismes psicològics del dolor pot contribuir a dissenyar des de l'atenció primària intervencions psicològiques i psicoeducatives orientades als aspectes cognitius i emocionals del dolor, que permetin millorar la clínica, la funcionalitat i el pronòstic del pacient, i en això treballen els investigadors, han destacat els autors.

Els sanitaris han estudiat "com la presència de creences desadaptatives davant el dolor, que inclou la ideació catastrofista, s'associen amb resultat clínics desfavorables del dolor ", ha explicat l'investigador principal, el metge de família del centre d'atenció primària (CAP) Constantí de Tarragona Enric Aragonés.

El 84% dels pacients eren dones, de 60 anys de mitjana, i la intensitat mitjana del dolor se situava en l'estrat de dolor moderat --6,5 punts en una escala en la qual 0 és 'sense dolor' i 10 'el pitjor dolor'--.

El 86% dels pacients referia dolor de més d'un any d'evolució, i gairebé la meitat (47%) patia depressió crònica amb més de dos anys d'evolució.

UN PREDICTOR

Les variables psicològiques associades de manera independent a la presència de dolor d'intensitat severa han estat el pensament catastrofista i la creença que el dolor indica dany físic, i en els quals tenien aquesta creença han detectat que dona lloc al fet que el pacient eviti la mobilització i l'exercici, fomenta el sedentarisme i empitjora el pronòstic de les malalties que causen dolor musculoesquelètic.

De fet, s'ha observat que el pensament catastrofista és un predictor de la presència d'impacte funcional sever independentment de la intensitat del dolor i de la resta de covariables.

Han participat en el treball mèdics, infermeres i estudiants residents de medicina de centres com el CAP de Constantí, el de Sarró a Valls, el de Salou (Tarragona), Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URL) i l'Institut Català de la Salut (ICS).