Publicat 18/06/2019 18:21CET

El pensament catastrofista determina la intensitat i l'efecte del dolor en el pacient segons un estudi

Un estudi desvetlla que la depressió pot propagar-se a través de les xarxes socials
PIXABAY

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Metges i infermeres catalans d'atenció primria han detectat que el pensament catastrofista i certes creences davant el dolor determinen la intensitat i l'efecte del mal en la funcionalitat del pacient amb dolor crnic musculoesqueltic i amb depressió, en una investigació amb una mostra de 317 pacients amb depressió clínica i dolor musculoesqueltic crnic.

L'estudi, publicat en el butlletí d'Atenció Primria de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitria (Camfic), ha detectat que el 85% de pacients deprimits tenen parallelament símptomes dolorosos, i el 49% dels pacients que pateixen dolor musculoesqueltic crnic presentaven també més depressió.

El coneixement dels mecanismes psicolgics del dolor pot contribuir a dissenyar des de l'atenció primria intervencions psicolgiques i psicoeducatives orientades als aspectes cognitius i emocionals del dolor, que permetin millorar la clínica, la funcionalitat i el pronstic del pacient, i en aix treballen els investigadors, han destacat els autors.

Els sanitaris han estudiat "com la presncia de creences desadaptatives davant el dolor, que inclou la ideació catastrofista, s'associen amb resultat clínics desfavorables del dolor ", ha explicat l'investigador principal, el metge de família del centre d'atenció primria (CAP) Constantí de Tarragona Enric Aragonés.

El 84% dels pacients eren dones, de 60 anys de mitjana, i la intensitat mitjana del dolor se situava en l'estrat de dolor moderat --6,5 punts en una escala en la qual 0 és 'sense dolor' i 10 'el pitjor dolor'--.

El 86% dels pacients referia dolor de més d'un any d'evolució, i gairebé la meitat (47%) patia depressió crnica amb més de dos anys d'evolució.

UN PREDICTOR

Les variables psicolgiques associades de manera independent a la presncia de dolor d'intensitat severa han estat el pensament catastrofista i la creena que el dolor indica dany físic, i en els quals tenien aquesta creena han detectat que dona lloc al fet que el pacient eviti la mobilització i l'exercici, fomenta el sedentarisme i empitjora el pronstic de les malalties que causen dolor musculoesqueltic.

De fet, s'ha observat que el pensament catastrofista és un predictor de la presncia d'impacte funcional sever independentment de la intensitat del dolor i de la resta de covariables.

Han participat en el treball mdics, infermeres i estudiants residents de medicina de centres com el CAP de Constantí, el de Sarró a Valls, el de Salou (Tarragona), Institut d'Investigació en Atenció Primria (IDIAP Jordi Gol), l'Institut d'Investigació Sanitria Pere Virgili, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URL) i l'Institut Catal de la Salut (ICS).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés