Publicat 17/03/2021 18:17CET

Pediatres lamenten la manca d'accés de menors vulnerables a les vacunes no finançades

Els pediatres Pepe Serrano Marchuet, Fernando Moraga-Llop, Josep De la Flor Bru i Josep Marès Bermúdez en una Trobada Digital de Salut d'Europa Press amb GSK sobre vacunació infantil
EUROPA PRESS

   El nivell socioeconòmic determina el risc de malaltia, segons un estudi sobre Catalunya

   BARCELONA, 17 mar� (EUROPA PRESS) -

   Diversos pediatres catalans han lamentat aquest dimecres que els menors de famílies amb nivells socioeconòmics baixos no accedeixin a les vacunes recomanades pels professionals sanitaris que el sistema públic de salut no finança.

   Ho han dit durant una sessió de les Trobades Digitals d'Europa Press en col·laboració amb GSK, en què han debatut com està afectant la pandèmia de Covid-19 a les vacunacions infantils rutinàries.

   Un estudi de l'Observatori de Desigualtats en Salut de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) de la Generalitat "corrobora la hipòtesi" que el nivell socioeconòmic d'un nen determina les probabilitats de patir una malaltia.

   L'estudi analitza tota la població infantil menor de 15 anys de Catalunya de 2014 a 2017 i conclou que una millora en les condicions socioeconòmiques de la població infantil hauria pogut evitar 141.104 processos patològics en aquest període.

   El doctor Josep de la Flor ha argumentat que aquestes conclusions aplicades al món de les vacunes tenen "una traducció instantània": segons la capacitat econòmica de la família, el menor estarà protegit o no enfront de determinades malalties inmunoprevenibles amb vacunes no finançades.

   El pediatre d'atenció primària i vocal de la Vacap, Josep Marès Bermúdez, ha criticat que la població desfavorida "té pitjor accés, es vacuna menys i disposa d'una assistència precària", per la qual cosa ha defensat ampliar la cobertura vacunal.

   A més, ha lamentat un "increment clar" d'obesitat, mala nutrició --ja sigui per falta o per excés de pes-- i problemes vinculats a la situació emocional entre els menors amb una situació socioeconòmica més vulnerable.

   El doctor Fernando Moraga-Llop ha lamentat que el codi postal és "més important" que el codi genètic, i ha ratificat la idea d'ampliar les cobertures vacunals perquè aquests col·lectius pugui accedir a les vacunes fins ara recomanades i no finançades: "Hem d'anar a calendaris de vacunació de màxims".

   Pepe Serrano Marchuet, coordinador de vacunes de la Societat Catalana de Pediatria, ha apostat per fer una captació activa com a mesura per augmentar més aquestes cobertures.

L'ESTUDI

   L'estudi 'Desigualtats socioeconòmiques en la salut de la infància: malalties rellevants i la seva distribució a Catalunya. Dades per a polítiques públiques", elaborat pel Departament de Salut, constata que les patologies predominants són les lesions, la dermatitis i la bronquitis aguda, seguides per anomalies congènites, sobrepès, grip, bronquitis crònica, obesitat i asma: 25 de les 29 patologies estudiades són "més probables amb menor nivell de renda".

   Les malalties que mostren un gradient socioeconòmic "més elevat" són, per aquest ordre: tuberculosi, obesitat, hipertensió essencial i hipòxia intrauterina, traumatisme i asfíxia en néixer, seguides dels enverinaments, els trastorns d'adaptació i ansietat, i els trastorns de l'estat d'ànim.

   Per gèneres, les malalties més prevalents en nens són el trastorn de l'espectre autista, trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, meningitis i asma, mentre que les més prevalents en les nenes són els trastorns de l'estat d'ànim, la dermatitis i la tuberculosi.

553746.1.260.149.20210317181719
Vídeo de la noticia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés