Publicat 5/12/2018 14:23:08CET

El patronat del Macba planteja una altra opció per al CAP del Raval per salvar les dues ampliacions

EUROPA PRESS

L'Ajuntament de Barcelona és remitent a una decisió tècnica vinculant del CatSalut

BARCELONA, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

Les institucions que formen part del patronat del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) s'han conjurat aquest dimecres per trobar una altra sortida per a l'ampliació del CAP Raval Nord, que el CatSalut vol situar a la Capella de la Misericòrdia del museu, i han presentat una proposta alternativa per a l'ambulatori per salvar 'in extremis' totes dues ampliacions.

Després d'una reunió del Consell de Govern, integrat pel Ministeri, la Generalitat i l'Ajuntament, la directora de Patrimoni del Govern, Elsa Ibar, ha presentat una proposta d'encaix volumètric per a l'ampliació i reforma del CAP a l'edifici del dispensari antituberculós de Barcelona, cosa que ara ha de validar el CatSalut.

La proposta d'estudi "no-executiu i viable", segons el parer d'Ibar, neix fruit d'una comissió mixta, integrada pel Govern català i local, i creada al juliol per trobar una solució després que el consistori barceloní oferís l'antiga església com a seu del nou CAP del Raval Nord, que pateix falta d'espai des del 2006.

Després que fa dues setmanes el director del CatSalut, Adrià Comella, anunciés envoltat de pacients i veïns que la capella del Macba era l'"única alternativa viable" per situar el CAP Dr. Lluís Sayé (Raval Nord) després d'estudiar una desena d'opcions, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va agafar el guant i va anunciar que portarien al ple la rescisió del conveni de cessió i un canvi del pla d'usos de la capella.

Ara els diferents membres del patronat han mostrat aquest dimecres unitat per demanar que es contempli aquesta opció, i l'assessor de l'Ajuntament de Barcelona Daniel Granados ha demanat una valoració tècnica al CatSalut per estudiar la viabilitat de la proposta.

SALUT I CULTURA

El director del Macba, Ferran Barenblit, ha insistit en la necessitat de pensar en la ciutat i no veure el creixement del museu com un capritx, sinó una cosa necessària: "És imprescindible que tingui l'equipament sanitari que es mereix, però també el museu que necessita ara i en el futur".

"Tots els membres han vist amb bons ulls la possibilitat" d'estudiar aquesta opció i s'han alineat amb la necessitat d'ampliar el museu, ha referit Barenblit, que ha recordat que l'ampliació en la capella estava prevista en l'Estratègia 2022, aprovada l'octubre de l'any passat pel patronat.

LA NOVA PROPOSTA

La comissió mixta ha pensat en els requeriments del CatSalut a l'hora de fer la seva proposta, ha explicat el gerent del Macba, Josep Maria Carreté, i la directora de Patrimoni ha demanat considerar la proposta no subterrània, a través d'un programa funcional de 43 consultes, de les quals 10 se situen en l'edifici existent del dispensari i 33 en el nou volum.

La superfície total del nou CAP seria de 3.825 metres quadrats dels quals 1.745 serien de nova construcció, connectats amb el dispensari obra dels arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé.

L'accés al CAP es planteja des de la plaça Terenci Moix, que es connecta amb la planta subterrània existent, ha detallat la directora de Patrimoni, que ha admès que el CatSalut segueix volent un edifici de nova planta.

"NO HI HA PLA B"

Preguntat per si estudia un pla B, el director del museu ha estat rotund en afirmar: "No hi ha un pla B. Existeix un pla A, aprovat".

La disputa per la capella dilata l'execució del mandat del pla estratègic fins al 2022 pel que fa a l'ampliació perquè ara haurien d'estar en una fase concursal, si bé aquesta qüestió no inquieta els responsables del museu que aspiren a trobar una solució per als diferents agents del barri.

8 MILIONS L'AMPLIACIÓ

Han ressaltat que el projecte d'ampliació a la capella té un "preu raonable en termes de sostenibilitat" de vuit milions d'euros, dels quals 2,3 milions els pagaria la Generalitat i 3 el Ministeri, mentre que la Fundació Macba treballaria per trobar la resta.

El pla estratègic segueix endavant pel que fa a la recent inauguració de la col·lecció permanent a l'edifici de Richard Meier, i projecten començar al gener les obres per crear una cafeteria.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.