Actualitzat 19/11/2015 14:01

Patronals sanitàries expressen un "clamor unitari" per impagats del Govern i l'Estat

Apressen a arbitrar un pagament a càrrec del deute acumulat de 2.000 milions

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

Vuit patronals del sector de la salut, farmacèutic i de la dependència han expressat aquest dijous un "clamor unitari" contra els impagats de les administracions de la Generalitat i l'Estat, una situació que consideren urgent, crítica i insostenible.

Ho ha dit la presidenta de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (Aces), Cristina Contel, en una roda de premsa conjunta de Pimec; Aces; la Unió de petites i mitjanes residències (Upimir); el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya; la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac); la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics (Fetor); la Federació de Distribuïdors Farmacèutics (Fedifar), i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM).

El president de Pimec, Josep González, ha sostingut que aquesta trobada vol ser un crit d'atenció perquè les administracions "busquin solucions al retard reiterat dels pagaments" que siguin definitives o que redueixin el problema perquè les entitats puguin respirar i atendre millor al ciutadà.

En un manifest, exigeixen al Govern que arbitri un pagament a càrrec del deute acumulat que sigui "suficient" per fer davant de les obligacions amb tercers el novembre; un calendari de liquidació del deute restant; el compliment dels terminis de pagament, i un nou sistema de finançament que eviti els impagats que asfixien a centres i farmàcies.

La Generalitat deu més de 2.000 milions d'euros: 1.500 milions a centres sociosanitaris i concertats --un 33% de la factura de juny, i tot el juliol, agost, setembre i octubre--; 340 milions a les farmàcies --juliol, agost i setembre--, i entre 60 i 80 milions als centres d'ortopèdia, entre d'altres.

EN RISC EL DRET A LA SALUT

El secretari general de Pimec i president de la PMcM, Antonio Cañete, ha exigit una actuació imminent i d'urgència perquè les tresoreries de les entitats i les línies de crèdit estan esgotades: "El dret a la protecció de la salut és essencial per sobre de posicionaments polítics".

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha reclamat a les administracions que "assumeixin la responsabilitat i trobin solució a la dificultat" que travessa aquest sector fa quatre anys perquè ara el benestar dels ciutadans està en mans de la capacitat de les farmàcies d'aconseguir o no crèdit.

DIFICULTAT DE PAGAR NÒMINES

La Conselleria d'Economia i Coneixement ha traslladat a Aces que no pot liquidar la factura de novembre, i que Hisenda preveu transferir els recursos extraordinaris del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) el desembre, una quantitat que igualment les entitats veuen insuficient.

Davant de la impossibilitat d'alguns centres --els que formen part d'Aces-- de pagar les nòmines de novembre, el Govern s'ha compromès a donar una "solució transitòria i pal·liativa" que prioritzi aquestes entitats, que són una vintena, ha explicat Contel.

NO DESCARTEN MOBILITZACIONS

Preguntat per si prendran mesures com vagues o manifestacions, Dalmases ha dit: "No descartem cap tipus de mesura si no es produeix l'esperada manifestació de com se solucionarà aquest tema", si bé ha matisat que les actuacions han de ser curoses perquè poden tenir conseqüències en la salut dels ciutadans.

Sobre l'absència d'altres patronals del sector en aquest posicionament unitari, Cañete ha aclarit que és una "convocatòria oberta per sobre de sigles i interessos", i que estaran absolutament oberts a qualsevol entitat de l'àmbit sanitari que es vulgui sumar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés