Publicat 30/06/2014 17:45

La patronal sanitària confia a recuperar un conveni per a la XHUP a partir de tardor

Josep Fusté, nuevo director de Análisis Económico de La Unió d'Hospitals
LA UNIÓ

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

La patronal de la sanitat concertada La Unió s'ha mostrat aquest dilluns confiada a reprendre a partir de tardor les converses per recuperar un conveni per a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), després que l'any passat no s'aconseguís salvar el que hi havia vigent després de quatre anys i mig de negociacions.

En una trobada amb periodistes aquest dilluns, el director de Relacions Laborals de La Unió, Xavier Baro, ha explicat que la patronal està "preocupada per aconseguir que es mantinguin les condicions laborals homogènies" entre tots els centres sanitaris concertats de Catalunya, tenint en compte que actualment cada institució té acords propis.

Ha recordat que alguns centres han apostat per adherir-se al primer conveni col·lectiu del sector sociosanitari concertat de Catalunya, consensuat el 2013 entre les patronals i els sindicats CCOO i UGT com a alternativa a l'extint conveni de la XHUP.

Tant aquest conveni sectorial pioner com els acords individuals que s'han consensuat en cada centre finalitzen el desembre d'aquest any: "Ens agradaria que l'1 de gener del 2015 ja pogués entrar en vigor un nou conveni que agrupi tot el sector", ha dit Baro.

Segons ha afegit, el fet que no hi hagi un conveni igual per a tots els centres concertats provoca que actualment hi hagi "greuges comparatius entre treballadors d'un mateix sector", i ha advocat per arribar a un acord amb els sindicats després de les negociacions que s'iniciaran després de les vacances.

Un conveni marc del sector "permetria recuperar la tranquil·litat en els centres i centrar els esforços en el que de veritat importa", ha manifestat, tot i que ha admès que el nou document no podrà preveure una millora salarial si el Servei Català de la Salut (CatSalut) no incrementa les seves tarifes ni compra més activitat als centres concertats.

"GRAN ESFORÇ" DEL SECTOR

En la mateixa trobada, el director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Perspectiva de la patronal, Josep Fusté, ha destacat el "gran esforç" que ha hagut d'assumir el sector sanitari concertat de Catalunya des del començament de la crisi, i ho ha quantificat en un ajust del 28,7%.

Ha concretat que els centres han vist reduïts els seus ingressos en un 18,4% --sobretot perquè el CatSalut compra menys activitat i la paga més barata--, i alhora ha hagut d'assumir un 10,3% més de costos per l'increment de l'IPC, l'IVA i la Seguretat Social.

També han hagut d'afrontar a més de 108 milions d'euros en concepte d'interessos de demora en els últims quatre anys: "Si el CatSalut s'endarrereix a pagar-nos, hem de demanar préstecs per finançar-nos, i això té molts costos financers", ha destacat.

A més, ha advertit que si l'increment del 10% al 21% de l'IVA sanitari a partir del 2015 per imposició europea no se supleix amb un increment pressupostari per als centres "serà impossible garantir la viabilitat".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés