Actualitzat 14/04/2015 14:35

Patrícia Soley-Beltran, Premi Anagrama d'Assaig amb una radiografia sobre la indústria de la moda

La socióloga barcelonesa Patrícia Soley-Beltran
Foto: EUROPA PRESS

"Una mera decisió de consum s'arrela en nostre sentir més íntim", ha defensat

   BARCELONA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La sociòloga barcelonina Patrícia Soley-Beltran ha guanyat aquest dimarts el 43 Premi Anagrama d'Assaig, dotat amb 8.000 euros, per la seva obra que radiografia la figura de les models '¡Divinas! Modelos, poder y mentiras' --que sortirà publicada la primera quinzena de maig--, segons ha anunciat en roda de premsa l'editor Jorge Herralde.

   La guanyadora ha definit la seva obra com una història de les seves "aventures i desventures" mentre intentava ser una dona ideal, després de debutar com a model als 17 anys atreta per la modernitat de la professió en plena Transició espanyola.

   "Em vaig fer moltes preguntes durant aquesta experiència i poques les vaig poder respondre", ha explicat l'exmodel, que després d'aquesta experiència va tornar a la universitat anant-se'n d'Erasmus a Escòcia, on va començar a investigar sobre el tema.

   Des d'una perspectiva antropològica, l'exmodel s'ha plantejat analitzar la qüestió amb eines d'anàlisi acadèmic, fet que la va portar a desenvolupar tota una història cultural de les models.

   Aquest treball inclou una introducció sobre la seva infància i les seves primeres experiències com a model; després un "tossada" amb la feminista espanyola Lidia Falcón, tot i que no és un assaig groc, a més de totes les seves reflexions entorn d'aquesta indústria.

   Soley-Beltran ha resumit que "és una novel·la d'assaig i error, de com s'aprèn de les equivocacions", i ha reivindicat que, tot i que popularment es cregui que les models són divines, elles també experimenten moltes inseguretats corporals.

   Ha remarcat que l'obra "no és un assaig condemnatori, sinó una anàlisi feta des de dins i per dins", que no intenta carregar-se la indústria de la bellesa, sinó donar claus i eines d'anàlisi perquè cada lector jutgi pel seu compte.

LES MODELS, UN ICEBERG

   L'autora analitza "com el màrqueting de les indústries de la moda i el luxe usen la iconografia i retòrica religiosa per promoure els seus productes", en un món en el qual les models són només són la punta de l'iceberg i qui ho sosté són els milers de fotògrafs, editorials de moda, revistes i, sobretot, milions de consumidors que estan comprant els productes.

   "Una model és un penjador, una 'te' amb bones espatlles i esquelet per sostenir la roba", ha dit l'exmodel, que va més enllà d'això en el seu llibre i revela les estratègies que usa aquesta indústria per convèncer els consumidors.

   Això no eximeix a la seva obra de ser crítica, ha dit, davant de fets com la presència de reclutadores --'scouts'-- a faveles brasileres i en ciutats russes i romaneses, per exemple, en un engranatge global del qual les models són només el cap visible, i en què participen tant homes com a dones de tot el món projectant en elles els seus valors culturals i de desig.

   "Una mera decisió de consum sembla una ximplesa, però és una decisió que s'arrela en nostre sentir més íntim", ha dit l'exmodel, que ha reiterat que cada lector ha de treure les seves pròpies conclusions.

   D'aquesta manera, planteja interrogants com per què una estètica d'acord amb els cànons resulta avantatjosa en uns entorns i sospitosa en altres?, estan culturalment renyides la bellesa física i la intel·ligència?, és la ment a la masculinitat el que la feminitat al cos?, per què les indústries de la moda i el luxe es consideren frívoles quan mobilitzen milions de persones i de dòlars a tot el món? i és el culte al cos el ritual més conspicu d'un sistema pseudoreligiós de creences?.

   El jurat ha estat format per Salvador Clotas, Román Gubern, Xavier Rubert de Ventós, Fernando Savater, Vicente Verdú i Herralde, els qui han seleccionat l'obra guanyadora d'entre set finalistes i 108 originals rebuts.

   Soley-Beltran és doctora en sociologia del cos per la Universitat d'Edimburg i llicenciada en història cultural per la Universitat d'Aberdeen; és autora de 'Transsexualitat i matriu heterosexual: un estudi crític de Judith Butler' i forma part de grups d'investigació a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut Català d'Antropologia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés