Publicat 06/03/2019 19:02CET

La Pasucat critica que el CatSalut va cridar a facturar avortaments a dones estrangeres

Sala d'espera En El CAP Mans De Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Exigeix l'avortament "lliure, gratut i segur" en tots els centres públics

BARCELONA, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

La Plataforma per a una Atenció Sanitria Universal a Catalunya (Pasucat) ha reclamat aquest dimecres garantir l'avortament "lliure, gratut i segur" a totes les dones, incloent les estrangeres, després de saber que el Servei Catal de la Salut (CatSalut) va cridar a facturar alguns casos després d'aplicar-se la Llei 2/2010 de salut sexual i de l'avortament, han explicat en un comunicat.

El collectiu va dirigir una reclamació al servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del CAP Manso de Barcelona després de conixer el cas d'una dona a la qual es van facturar 170 euros per una interrupció voluntria de l'embars (IVE).

Responent en una carta, la responsable de l'ASSIR Esquerra Barcelona, Rosa Almirall, ha informat a l'entitat que el CatSalut els va demanar facturar aquest servei en "alguns casos especials", entre els quals hi ha els que no disposaven de targeta sanitria.

També se'ls va indicar que havien de donar seguiment d'embars i atenció a casos d'urgncies a persones sense carnet sanitari, per mai no van rebre "cap informació referent a que aquest fet incloa les visites per interrupció d'embars", segons el text, recollit per Europa Press.

"Com a dona feminista lluitadora des de principis dels anys 70 per un avortament lliure i gratut al nostre país, em va produir una especial incomoditat rebre la petició" del CatSalut, ha afirmat la coordinadora del servei, que forma part de l'Institut Catal de la Salut (ICS).

"Agraeixo especialment aquesta reclamació que permetr no facturar el servei d'IVE a cap dona que vingui al nostre servei, sigui quina sigui la seva situació", ha afegit Almirall, que ha afegit el seu compromís per donar la millor assistncia i s'ha disculpat pel cas en el CAP Manso.

LEGISLACIÓ VIGENT

La Pasucat ha criticat que aquesta indicació de facturar del CatSalut contradiu la legislació vigent a Catalunya sobre l'atenció a dones embarassades i atencions urgents, "dues condicions que són característiques d'una IVE".

El reial decret-Llei Estatal 16/2012 reconeix la garantia en l'atenció urgent, mentre que una resolució del CatSalut del 30 de setembre del 2016 recull explícitament aquest dret com a gratut i la Llei Catalana 9/2017 estableix que les persones no residents que estiguin a Catalunya tinguin garantida aquesta atenció.

La plataforma ha demanat a l'ICS i al CatSalut que prenguin les mesures necessries per difondre i exigir l'aplicació d'aquesta garantia, que es difongui correctament la norma entre totes les entitats provedores del sistema sanitari públic: "I que, per descomptat, aquest procediment es vigili amb compromís, per corregir casos com el que hem detectat".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés