Publicat 07/06/2019 13:39CET

El Parlament votar augmentar els agents de seguretat als centres d'acolliment de menors

Ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

El PSC vol que el Govern sigui acusació particular contra l'excap de la Dgaia Ricard Calvo

BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament votar en el ple de la setmana vinent una moció del PSC sobre el sistema de protecció a la infncia i l'adolescncia que insta el Govern a incrementar "immediatament" el nombre d'agents de seguretat dels centres de menors i centres de justícia juvenil que ho reclamin, especialment els que han patit situacions de violncia com el de Can Rubió.

La moció, recollida per Europa Press, arriba després que diversos representants de treballadors d'aquest centre van demanar, en una roda de premsa al maig, més professionals de seguretat davant de la situació "insuportable" per a treballadors i residents a causa de la violncia d'alguns interns, davant de la qual cosa la moció demana garantir, amb tots els recursos, la seguretat física dels treballadors de tots els centres.

El document portar la Cambra catalana a debatre sobre si insta la Generalitat a obrir nous centres d'acolliment d'emergncia per a menors amb un acord amb els ajuntaments, així com presentar en dos mesos un "protocol d'aterratge" que reculli com installar un centre d'acolliment en coordinació amb el municipi.

El PSC també vol que el Govern faci efectius els pagaments pendents a diverses entitats que gestionen els centres de la Direcció General d'Atenció a la Infncia i l'Adolescncia (Dgaia) de l'exercici 2018 i 2019, així com consensuar amb aquestes un calendari per als pagaments del 2019 i els del primer semestre del 2020.

El text vol demanar a la Generalitat que presenti en seu parlamentria una planificació dels nous centres d'acolliment, d'acolliment d'emergncia, residencials d'acció educativa (Crae) i residencials d'educació intensiva (Crei, de tipus teraputic) que preveu obrir aquest any i el vinent, especificant ubicació, característiques, places i tipologia, així com el pressupost previst.

També veu necessari elaborar un pla d'acolliment i suport a les aules per a l'alumnat nouvingut; crear plans d'acompanyament i suport a la transició a la vida adulta per a joves tutelats que han complert els 18 anys, i elaborar un pla específic d'atenció especialitzada per a menors que han estat víctimes de trfic de persones i explotació sexual.

Un altre punt de la moció demana garantir els recursos necessaris per a una atenció psicolgica i psiquitrica als nens que ho requereixin, ampliar el conveni amb el torn d'ofici del Collegi d'Advocats de Barcelona (Icab) per informar els menors dels seus drets i convocar l'Observatori dels Drets de la Infncia, que no es reuneix des del 2017.

AUDITORIA A LA DGAIA

La moció del PSC també reclama que el Govern es presenti com a acusació particular en el procediment judicial obert contra l'exdirector de la Dgaia Ricard Calvo.

En el mateix ple, una moció de Cs instar a dur a terme una auditoria de la gestió de la Dgaia els darrers deu anys, a través de la contractació d'una entitat externa i independent, "amb l'objectiu d'aclarir la seva gestió i garantir el seu correcte funcionament" com a rgan de protecció als menors, i que presenti els resultats en seu parlamentria abans que acabi aquest any.

El text, recollit per Europa Press, proposa que l'auditoria ha d'investigar "totes aquelles adjudicacions de contractes públics a entitats amb les quals els seus membres i alts crrecs o exmembres i exalts crrecs tinguin o hagin tingut vinculació, la qual cosa possibilita la persecució administrativa i/o penal dels possibles illícits".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés