Publicat 9/10/2019 14:29:56 +02:00CET

El Parlament valida el decret que regula l'impost sobre les begudes ensucrades

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha validat aquest dimecres el decret llei del Govern que regula el reglament de l'impost sobre begudes ensucrades envasades que va ser aprovat per decret el juny del 2017 i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar.

Ha estat aprovat amb 74 vots a favor de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, mentre que hi ha hagut 4 vots en contra del PP i 52 abstencions de Cs i del PSC-Units.

El decret regula, sense cap modificació, el reglament de l'impost que va ser anul·lat, perquè el Govern considera que el tribut continua vigent, i estableix els aspectes concrets de la gestió de l'impost i la seva liquidació.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha destacat que el decret és necessari per poder aplicar i recaptar de manera efectiva l'impost, i ha afirmat que servirà per recuperar la "seguretat jurídica" del tribut que creu que es va perdre per l'anul·lació del TSJC.

Ha assenyalat que l'anul·lació de l'impost per part del TSJC va ser per un defecte de forma, però ha criticat que les empreses productores de begudes ensucrades s'oposen a aquest nou tribut, i ha reivindicat que el Govern prioritza la salut de la ciutadania "per davant dels beneficis privats d'un oligopoli".

DEBAT

El diputat de Cs Antonio Espinosa ha acusat el Govern de buscar una "drecera jurídica" amb aquest decret, i ha assegurat que aquest tipus d'impostos, que pretenen promoure canvis d'hàbits en la ciutadania, no són eficaços.

En la mateixa línia s'ha manifestat Santi Rodríguez (PP), que ha argumentat que l'impost "no té un enfocament sanitari, sinó recaptatori", i ha opinat que s'hauria d'aplicar al consumidor i no a la indústria.

La socialista Alícia Romero ha sostingut que el TSJC va anul·lar l'impost perquè el Govern "va fer les coses malament", ha qüestionat que el seu objectiu sigui reduir el consum de begudes ensucrades i ha demanat no demonitzar les empreses d'aquestes begudes perquè generen llocs de treball.

Per part dels comuns, Marta Ribas ha expressat el seu suport al tribut i ha recriminat la posició del PSC, a qui ha titllat de "dreta camuflada".

També ha defensat l'impost la cupaire Maria Sirvent, que ha carregat contra el TSJC per, segons ella, defensar els interessos dels lobbys econòmics i no els de la salut de la ciutadania: "No és legítim que ningú s'enriqueixi a costa d'influir negativament en la nostra salut".

Alfons Montserrat (ERC) ha lamentat que el litigi amb el TSJC és un nou cas en què "l'administració lluita per defensar l'interès general contra bufets d'advocats de la gran patronal", mentre que Elena Fort (JxCat) ha subratllat l'eficàcia de l'impost i ha apuntat que ho demana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).