Publicat 10/04/2014 12:31

El Parlament rebutja modificar la LEC per condicionar el tancament de col·legis públics

Fachada del Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dijous --amb els vots de CiU i ERC i l'abstenció del PSC-- tramitar una proposició d'ICV-EUiA per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i incorporar un nou punt perquè el tancament de centres públics hagi de complir una sèrie de condicions prèvies.

La proposta dels ecosocialistes introduïa un nou punt a l'article 45 de la llei perquè el tancament d'un centre públic no impliqui un augment "significatiu" de la ràtio a la resta de col·legis de la zona ni una disminució de la seva qualitat educativa.

També reclama que davant de qualsevol clausura de centres educatius s'abordi la decisió amb els ens locals afectats i amb la comunitat educativa, a més d'analitzar prèviament la viabilitat d'altres alternatives que no impliquin el tancament del centre.

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha defensat la necessitat de blindar amb un canvi a la LEC l'escola pública, i ha deplorat que per cada set línies públiques que es tanquen només faci el mateix una de privada: "Sembla que la Conselleria governa i pren decisions que acontenten especialment l'escola privada".

La diputada de CiU Ramona Barrufet --encarregada de defensar l'esmena a la totalitat a la proposició-- ha considerat "innecessari" un canvi a la LEC que fixi criteris per al tancament de col·legis, i ha subratllat el pes que el descens demogràfic té en el tancament de centres educatius.

La vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó (ERC), ha justificat el rebuig del seu grup a tramitar la llei perquè no considera "adequat" fixar per llei criteris tan contundents sobre el tancament, i ha remarcat que cap llei educativa d'altres autonomies preveu un article així.

La diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere ha defensat l'abstenció del PSC al·legant també que, tot i que comparteix "el fons" de la proposta d'ICV-EUiA, no creu necessari modificar la llei, sinó les polítiques que realitza la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

SUPORT DE PP, C's i CUP

Sí que han donat suport al fet que es tramiti la llei PP, C's i CUP, tot i que els seus vots --sumats als d'ICV-EUiA-- no han estat suficients per rebutjar l'esmena a la totalitat de CiU i que la norma tiri endavant i es debati en comissió parlamentària.

María José García Cuevas (PP) ha criticat que el Govern s'escudi en l'escassetat de recursos per justificar el tancament de centres, i ha assegurat que aquest no hauria de ser un argument: "Prefereixen tancar línies i centres públics que empreses públiques i fundacions".

El diputat de C's Carlos Carrizosa ha avalat la tramitació de la norma perquè considera que aspectes com un límit d'afectació a les ràtios sí que poden incorporar-se a la LEC, i ha criticat que a CiU, ERC i PSC "els dolgui modificar-la perquè se senten pares de la llei".

Quim Arrufat (CUP) ha donat suport a la proposta d'ICV-EUiA per modificar la "nefasta gestió" que ha fet el Govern del tancament de col·legis públics, ja que, segons ell, hauria de tancar-se sempre abans una línia concertada que una de pública.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés