Publicat 07/03/2019 17:51

El Parlament rebutja que el castell i l'angls siguin vehiculars en l'educació catalana

Bosch nega la inacció del Govern i acusa Cs de voler "bloquejar i sabotejar" la
EUROPA PRESS

El ple aprova una moció de Cs que demana formar en angls els professors i també un pla d'intercanvis amb pasos de parla anglesa

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha rebutjat parcialment una moció de Cs que instava el Govern a modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) perqu el castell i l'angls passessin a ser llengües vehiculars en l'ensenyament juntament amb el catal.

Malgrat els vots a favor de Cs i el PP, la suma en contra de la resta de grups ha impedit que s'aprovés tant aquest punt de la moció com el que demanava garantir que les famílies puguin triar la llengua d'escolarització dels seus fills habilitant "un procediment objectiu, transparent i efica".

Tampoc no ha prosperat, encara que el PSC-Units s'ha sumat a Cs i el PP, garantir la protecció de dades privades i acadmiques dels alumnes i les seves famílies per evitar casos d'assetjament ni organitzar classes de refor d'angls durant els mesos d'estiu.

Els grups que no han aprovat aquestes mesures han retret a Cs que el seu líder, Albert Rivera, va difondre a Twitter dades dels professors d'un institut de Sant Andreu de la Barca (Barcelona) investigats.

Sí que s'han aprovat per unanimitat els apartats que volen millorar la formació permanent del professorat en angls, establir un pla d'intercanvis i estades a pasos de parla anglesa, i augmentar el contingut en versió original en els mitjans públics catalans.

Així mateix, s'insta el Govern catal a promoure que hi hagi una oferta de places suficient a les Escoles Oficials d'Idiomes de Catalunya.

LA IMMERSIÓ "ÉS UN MODEL CADUC"

La diputada de Cs Sonia Sierra, que ha defensat la moció, ha assegurat que la immersió lingüística és un model caduc que no es fa a cap lloc del món de tan dolent que és i ha demanat que les famílies castellanoparlants puguin escolaritzar els seus fills en aquesta llengua.

"Resulta que a la Comunitat Valenciana i al País Basc sí que hi ha diferents línies depenent de les opcions lingüístiques", ha esgrimit.

La republicana Mnica Palacín li ha replicat que l'existncia de Cs es basa a "destrossar el model lingüístic catal" i ha assegurat que l'escola catalana és un model d'xit, cosa que Sierra havia qüestionat.

També Xavier Quinquill (JxCat) ha defensat el model d'escola pública de Catalunya i ha acusat el partit taronja de "convertir l'escola en un camp de batalla".

La líder de CatECP, Jéssica Albiach, ha refusat les "acusacions falses d'adoctrinament" i ha recriminat a Sierra que el principal problema dels docents és la precarietat i no la llengua d'ensenyament, una opinió que ha compartit la representant no adscrita Elisenda Alamany.

La diputada, que va deixar el grup dels comuns recentment, ha pres la paraula per primera vegada en el ple des de llavors per exigir a Cs que parli "dels problemes de la Catalunya real, no de la imaginria on posen el caos i l'apocalipsi".

El cupaire Carles Riera ha lamentat que la immersió sigui un assumpte que el grup taronja porta recurrentment al ple: "Ens trobem davant l'ensima moció de Cs contra la immersió lingüística. Si no n'hi ha una per ple poc li falta".

La socialista Esther Niubó ha assegurat que, malgrat parlar d'escolarització en catal, castell i angls, la proposta de Cs es basa només a triar la llengua d'ensenyament: "S'omplen la boca de trilingüisme per s'oposen al fet que els treballadors públics hagin de dominar la llengua oficial de Catalunya, que és el catal", ha comparat.

Des del PP, Esperanza García ha celebrat que Cs hagi portat aquesta iniciativa al ple i ha assegurat que la seva formació no deixar "desemparats molts catalans que tenen com a llengua materna el castell".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés