Actualitzat 04/06/2021 13:26

El Parlament Europeu vol recollir 502.000 peces d'escombraries abans del 8 de juny

Archivo - Arxiu - Una campanya de recollida d'escombraries marines a la platja de sa Palomera de Blanes (Girona).
AYUNTAMIENTO DE BLANES - Archivo

L'activista Elizabeth Sherr i l'eurodiputada Catherine Chabaud han presentat el repte

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha presentat a Barcelona aquest divendres, vigília del Dia Mundial del Medi Ambient el pròxim 5 de juny, el repte mundial 'trash challenge', amb el qual vol animar la ciutadania a recollir 502.000 peces d'escombraries abans del 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans.

L'activista novaiorquesa i tiktoker mediambiental Elizabeth Sherr (@lizlivingblue), establerta a la capital catalana i ambaixadora de l'acció, i l'eurodiputada francesa Catherine Chabaud (Renew Europe), que ha intervingut telemàticament, han explicat el repte en una roda de premsa.

La iniciativa va començar el passat 28 de maig i ja ha involucrat voluntaris de més de 30 països del món que han recollit més de 300.000 peces d'escombraries: "És increïble veure com s'hi uneix gent de tot el món", ha dit Sherr, que acumula més de 126.000 seguidors a TikTok.

Llicenciada en Recursos Marins, Sherr ha animat la població a sumar-se al repte, especialment els més joves, als quals adreça els seus missatges a internet: "Tothom s'ha de sentir part de la solució, tot i que sigui amb una cosa petita. Cada peça d'escombraries que es recull compta", ha afirmat.

"Aquest és un repte increïble que demostra que podem tenir somnis més grans que nosaltres mateixos, tot i que de vegades semblin inassolibles", ha dit, de la seva banda, Chabaud, primera dona a fer la volta al món amb vaixell i en solitari, i ponent de l'informe del Parlament Europeu sobre l'impacte dels residus marins en la pesca.

502.000 PECES D'ESCOMBRARIES

L'acció s'ha marcat l'objectiu d'arribar a les 502.000 com un "número simbòlic assolible" perquè, segons dades de l'Eurostat, cada ciutadà de la Unió Europea va generar el 2019 una mitjana de 502 quilograms d'escombraries municipals, ha explicat Sherr.

La iniciativa preveu que els participants recullin residus on els vegin --a la platja, al parc, a la muntanya o al carrer--, que es gravin fent-ho, i que etiquetin Sherr (@lizlivingblue) i el Parlament Europeu indicant les peces que han recollit i el lloc.

"És una feina de sensibilització molt important", ha dit Chabaud, que ha recordat que 8 milions de residus plàstics acaben cada any al mar i que el 99% no es veuen, perquè es queden al fons o barrejats amb l'aigua.

"Ja és hora que es reconeguin els oceans com un bé comú", ha declarat l'eurodiputada, que ha recordat que l'origen de la gran majoria de residus del mar són a terra, i que afecten un milió d'animals marins.

PLÀSTICS

El 'trash challenge' arriba poques setmanes abans que es faci efectiva, el pròxim 3 de juliol, la prohibició de plàstics d'un sol ús a tota la Unió Europea --com ara coberts i plats--, que suposa el 49% dels plàstics que es detecten al mar.

Chabaud ha aplaudit l'aprovació de la llei, però ha recordat que cal una prohibició de l'ús del poliestirè expandit en els productes de pesca: "El 27% dels residus del mar procedeixen de la pesca", ha destacat l'eurodiputada.

En vista d'aquesta situació, Chabaud proposa simplificar els materials que s'utilitzin al mar, fomentar l'economia circular, reduir els residus, utilitzar xarxes ecològiques i compartir coneixements: "Junts podem fer que els oceans es regenerin", ha manifestat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés