Publicat 4/4/2019 18:49:08 +02:00CET

El Parlament demana crear una comissió d'investigació sobre violncies sexuals a menors

Es reprn el ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Cs, JxCat, ERC, PSC i PP havien pactat una comissió d'estudi sobre el tema

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció dels comuns que manifesta el compromís de la Cambra per impulsar una comissió d'investigació sobre violncies sexuals denunciades a espais educatius de Catalunya.

Aquesta comissió d'investigació arriba després que Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i el PP registressin aquesta setmana una proposta conjunta per crear una comissió d'estudi sobre abusos sexuals a menors.

La moció també condemna totes les violncies sexuals a menors i en el cas de les produdes en l'mbit educatiu religiós el Parlament "espera la condemna per part de la cúpula de l'Església catlica".

Un altre dels punts defensa modificar la prescripció dels delictes d'abús sexual "amb l'objectiu de donar el temps necessari a les persones que han patit en la seva infncia per entendre el que els ha passat i trencar el silenci que els permeti explicar-lo i denunciar-lo".

Així mateix, demana revisar els protocols existents sobre violncia sexual infantil perqu siguin de "compliment obligatori", i planteja sancions, com suprimir el concert educatiu dels centres concertats en el cas d'un incompliment greu del protocol.

En aquest punt Ramon Espadaler (PSC-Units), Antoni Castell i Titón Lalla (ERC), i diversos diputats de JxCat han votat en contra, i el PP s'ha abstingut.

DEBAT

La diputada dels comuns Marta Ribas ha defensat que no és necessria una comissió d'estudi perqu ja se saben les mesures que cal fer, sinó que fa falta una d'investigació, i ha demanat que els diputats que ho rebutgin expliquin "a quins o a qui li tenen por".

En un inici la comissió havia d'investigar les violncies sexuals denunciades en espais educatius religiosos, per durant la seva intervenció Ribas ha introdut una esmena a la seva proposta per retirar l'esment als espais educatius religiosos, per la qual cosa amplia la comissió a qualsevol mbit educatiu.

El socialista Raúl Moreno ha celebrat aquest canvi, perqu considera que cenyir la comissió als collegis religiosos tenia "una visió reduda sobre el veritable problema d'abusos sexuals" a Catalunya, i ha assegurat que mantindran la comissió d'estudi sobre aquest tema perqu volen ampliar el seu estudi.

Jenn Díaz (ERC) ha demanat el compromís de tots els grups de treballar en la comissió d'investigació des del respecte i el rigor per no "convertir la comissió en un espai morbós", mentre que Imma Gallardo (JxCat) ha assenyalat la necessitat de tenir més eines per detectar abusos sexuals.

Per part de Cs, Munia Fernández-Jordán ha reclamat que els grups donin suport una proposició de llei de Cs sobre maltractament infantil que planteja "mesures de carcter transversal i prevenció", i la popular Esperanza García ha lamentat reduir la comissió a l'mbit educatiu.

A més, el diputat cupaire Vidal Aragonés ha avalat crear la comissió d'investigació, encara que ha dit que li era igual mantenir la referncia dels centres religiosos, i ha criticat que s'hagi acceptat una esmena per retirar una condemna especial als centres religiosos en qu hi ha hagut abusos.