Publicat 28/06/2017 18:34

El Parlament aprova la Llei d'associacions de persones consumidores de cànnabis

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

Cauen les esmenes que proposaven cultivar als clubs per evitar l'actuació del TC

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la Llei d'associacions de persones consumidores de cànnabis amb els vots a favor de tots els grups, el rebuig del PP i l'abstenció del diputat no adscrit Germà Gordó.

La Llei de les associacions cannàbiques és fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va començar a tramitar-se la passada legislatura i regula aquests clubs perquè siguin associacions sense ànim de lucre, legalment constituïdes, que s'autoabasteixen i distribueixen cànnabis entre els seus associats, tots ells majors d'edat que consumeixen en l'àmbit privat, ja sigui amb finalitats lúdiques o terapèutiques.

A més, estableix les condicions perquè es puguin constituir, els drets i els deures dels socis i els requisits per fer-se, estipula mantenir un llibre de registre, tracta la producció i l'emmagatzematge, el transport i la distribució i limita la publicitat.

També regula el nombre de membres i el consum màxim mensual que fixa en seixanta grams al mes per associat; els cultius i el transport; tots aquests punts estaven fins avui en un buit legal que ara s'ha regulat per donar cobertura legal als més de 400 establiments que hi ha a Catalunya, segons Mossos d'Esquadra.

Precisament, sobre el cultiu i el transport, Cs havia presentat esmenes perquè entenia que és la part que podria entrar en conflicte amb la legalitat i permetre que el Tribunal Constitucional (TC) posés límit a la nova norma, per la qual cosa Cs ha votat en contra dels punts de la llei que abordaven aquests extrems.

"Després diran allò que Madrid no ens deixa fumar porros", ha ironitzat la diputada del grup taronja, Noemí de la Calle, que proposava a les seves esmenes que el cultiu es fes dins dels clubs, amb sistemes de cultiu hidropònic, per evitar que el TC actués sobre la norma, o sancions als cultius i al transport.

Per això, ha criticat la diputada Alba Vergés per no advertir els representants de la ILP que la nova llei podria entrar en conflicte amb una norma superior i generar frustració, cosa que Vergés ha replicat: "No estic d'acord que digui que en aquest Parlament venem la moto a les associacions quan això és una ILP".

Després del ple, representants de les associacions i impulsors de la ILP, acompanyats pels diputats dels grups que han donat suport a la norma, han realitzat una roda de premsa en la qual han assegurat que el que el codi penal persegueix és el consum, el cultiu i el trànsit il·legal de substàncies estupefaents, i han afirmat que amb la nova norma aquestes pràctiques queden legalitzades i "no entren en conflicte" amb el codi penal.

"VISCA CATALUNYA, LLIURE I CANNÀBICA"

Durant el ple, Vergés ha dit que la norma demostra que l'abordatge de les polítiques de drogues es pot fer des d'un àmbit diferent al de les polítiques prohibicionistes "que han fracassat perquè no redueixen el consum ni els mercats il·legals".

El socialista Raúl Moreno ha celebrat l'aprovació de la norma i ha afirmat que no regular els clubs cannàbics és "deixar via lliure al mercat negre" i desemparar als consumidors que ha d'acudir a ell per proveir-se.

Des de la bancada de SíQueEsPot, Albano-Dante Fachin ha destacat que la norma neix d'una ILP i considera que el Parlament està llançant un missatge a la resta de l'Estat i del món que diu que "les restes de la societat es resolen mirant-les a la cara, sense por al fet que els ciutadans exerceixin els seus drets".

"VISCA CATALUNYA LLIURE I CANNÀBICA"

El 'cupaire' Sergi Saladié ha recordat que durant la ponència de la Llei han seguit les recomanacions i demandes dels impulsors de la ILP, ha lamentat que es plantegi que la norma durarà pocs mesos per la possible actuació del TC, i ha dit esperar que la llei tingui plena vigència en una república catalana independent: "Visca Catalunya lliure i cannàbica".

El diputat del PP, Alberto Villagrasa, ha advertit que el Parlament ha aprovat una llei que és il·legal, i ha avisat que "tractar de legislar la il·legalitat no va enlloc i genera frustració".

En finalitzar els actes, diputats i membres de les associacions s'han fet una foto de grup a les escales del Parlament i han posat al crit de "Cannàbiiis!".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés